Ένα αισθησιακό ερωτικό θρίλερ με ιταλική σφραγίδα, που προκάλεσε το θαυμασμό στα Φεστιβάλ του Σάντανς και του Ρότερνταμ όπου προβλήθηκε, με τους κριτικούς να μιλούν για μια μοντέρνα αναβίωση του κλασικού χολιγουντιανού νουάρ.

Μια υπερρεαλιστική ματιά για την κρίση στην Ιταλία, βασισμένη στο μυθιστόρημα «Una Novelita Lumpen» του διάσημου Χιλιανού συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μπιάνκα και ο Τομάς, δύο αδέλφια στην εφηβεία, χάνουν τους γονείς τους σε ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα και μένουν μόνα στη Ρώμη, αναγκασμένα να αντιμετωπίσουν τη ζωή με όποιον τρόπο μπορούν, χωρίς να έχουν κανέναν στον οποίο να μπορούν να στραφούν για βοήθεια.

Μια μέρα, ο Τομάς φέρνει σπίτι δύο φίλους του από το γυμναστήριο, οι οποίοι καταλήγουν να μετακομίσουν στο υπνοδωμάτιο των γονιών τους.

Όταν κάποια στιγμή τα χρήματα αρχίζουν να τελειώνουν, οι δύο νέοι τους συγκάτοικοι συλλαμβάνουν ένα σχέδιο για να αλλάξουν την τύχη τους: να ληστέψουν έναν παλαίμαχο, τυφλό ηθοποιό και πρώην Μίστερ Υφήλιο με το όνομα Μασίστας, ο οποίος συνήθιζε να υποδύεται τον Ηρακλή σε b-movies του ’60.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μασίστας φυλά όλη του την περιουσία σε ένα χρηματοκιβώτιο στο σπίτι του, καθώς δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες. Και ο μόνος τρόπος για να τον προσεγγίσουν είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του, χρησιμοποιώντας την Μπιάνκα ως δόλωμα.

Τα αδέλφια θα δεχτούν, περνώντας απότομα από την παιδικότητα στην απαγορευμένη ενηλικίωση.

Καθώς όμως η Μπιάνκα περνά όλο και περισσότερο χρόνο με τον αινιγματικό αυτό ερημίτη στη σκοτεινή και λαβυρινθώδη έπαυλή του, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη.

Στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της, η ταλαντούχα Χιλιανή σκηνοθέτιδα Αλίσια Σέρσον μεταφέρει στο σινεμά το γοητευτικό μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Μπολάνιο, «Una Novelita Lumpen» (στην πρώτη κινηματογραφική διασκευή που έγινε ποτέ πάνω σε έργο του συγγραφέα), ως μια σκοτεινή ιστορία για το βίαιο πέρασμα στην ενηλικίωση, τα ανομολόγητα συναισθήματα που μάταια αναζητούν καταφύγιο, και τις αόρατες γραμμές που ενώνουν το ένδοξο παρελθόν, το δύσκολο παρόν και το αβέβαιο μέλλον.

Ταυτόχρονα, σε ένα άκρως σινεφιλικό κλείσιμο του ματιού, προσφέρει τον ρόλο του μυστηριώδους Μασίστα στον cult ηθοποιό Ρούτγκερ Χάουερ, πρωταγωνιστή του κλασικού «Blade Runner», ο οποίος παραδίδει εδώ μια από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του.

Σκηνοθεσία, σενάριο: Αλίσια Σέρσον
Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Μπολάνιο «Una Novelita Lumpen»
Παραγωγή: Μπρούνο Μπετάτι, Κριστόφ Φρίντελ, Μάριο Ματσαρότο, Κλαούντια Στέφεν, Εμανουέλε Νεσπέκα, Λουίς Άνχελ Ραμίρεζ, Άλβαρο Αλόνσο
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ρικάρντο Ντε Άντζελις
Μοντάζ: Σολεδάδ Σαλφάτε, Άνα Άλβαρεζ Οσόριο
Μουσική: Καρολίν Τσασπούλ, Εδουάρδο Ενρίκεζ
Πρωταγωνιστούν: Μανουέλα Μαρτέλι, Ρούτγκερ Χάουερ, Λουίτζι Κιάρντο, Αλεσάντρο Τζιαλοκόστα, Νικόλας Βαπορίδης

Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης