Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Un Illustre Inconnu

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Επιφανής Άγνωστος

Ο Σεμπαστιάν Νικολά πάντα ονειρευόταν ότι είναι κάποιος άλλος. Αλλά δεν έχει καθόλου φαντασία. Έτσι αντιγράφει. Παρατηρεί τους ανθρώπους που συναντά και στη συνέχεια τους μιμείται. Περνάει μέσα από τις ζωές τους. Αλλά κάποια ταξίδια δεν έχουν δρόμο επιστροφής…

Yalom`s Cure

Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Κήπος του Γιάλομ: Η Φιλοσοφία μιας Ζωής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολυδιαβασμένος συγγραφέας και δημοφιλής ακαδημαϊκός, ο Ίρβιν Γιάλομ είναι ένας απο τους σημαντικότερους εν ζωή ψυχοθεραπευτές.

Η ταινία «Ο κήπος του ΓΙΑΛΟΜ» είναι κάτι περισσότερο από μια κλασική βιογραφία.

Είναι ένα ταξίδι, μια υπαρξιακή διαδρομή στα επίπεδα του ανθρώπινου νου, με συνταξιδιώτη μας τον Δρα Γιάλομ, τις θεμελιώδεις ιδέες και τη σοφία του.

Τα βιβλία του Ίρβιν Γιάλομ έχουν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και οι κριτικοί τον περιγράφουν ως συγγραφέα που «εμπνέει», «εκπλήσσει», «προκαλεί τον νου» και «αλλάζει τη ζωή».

Feher Isten

Μεταφρασμένος Τίτλος: Λευκός Θεός

Η 13χρονη Λίλη προσπαθεί να σώσει τον σκύλο της, Χάγκεν. Απογοητευμένη, τα βάζει με τον πατέρα της για την «εξαφάνιση» του φίλου της. Η Λίλη ξεκινάει να βρει τον σκύλο της και να τον σώσει. Ο Χάγκεν από τη μεριά του επίσης προσπαθεί να επιστρέψει στη φίλη του. Παλεύοντας να επιβιώσει σε έναν κόσμο γεμάτο κακοτοπιές, ο Χάγκεν σύντομα συνειδητοποιεί πως λίγοι είναι αυτοί που αγαπούν έναν σκύλο. Μάλιστα όταν πιάνεται στα δίχτυα του μπόγια, και το μέλλον του δεν μοιάζει και τόσο ευοίωνο, αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι που έχουν κατακλύσει την πόλη, θα εξεγερθούν εναντίον της ανθρωπότητας. Και μόνο η Λίλη, ίσως, είναι αυτή που μπορεί να αποτρέψει τη «μάχη» ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο.

Πρόκειται για μια ιστορία προειδοποίησης στις σχέσεις μεταξύ «ανώτερων» και «κατώτερων» πλασμάτων.
Ένα φαινομενικά ανώδυνο μέτρο που σκοπό έχει να ελέγξει την εκτροφή των σκύλων, πυροδοτεί μια σειρά από απρόσμενα γεγονότα. Η νέα νομοθεσία μεροληπτεί υπέρ των σκύλων ράτσας, με αποτέλεσμα να θιγούν τα ημίαιμα σκυλιά. Έτσι οι ιδιοκτήτες τους τα παρατούν σαν κοπρίτες στους δρόμους, με τα καταφύγια των ζώων σύντομα να πλημμυρίζουν από αδέσποτα.

Η 13χρονη Λίλη προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον σκύλο της, τον Χάγκεν. Η νέα νομοθεσία της ακούγεται παράλογη και απάνθρωπη. Επ’ ουδενί δεν μπορεί να δεχτεί τα επιχειρήματα του πατέρα της, που προσπαθούν να την πείσουν ώστε ο Χάγκεν να «ελευθερωθεί» στους δρόμους. Συντετριμμένη, η Λίλη μισεί τον πατέρα της που την έκανε να προδώσει τον «φίλο» της. Πιστεύοντας ακόμα ότι η αγάπη μπορεί να νικήσει την κάθε δυσκολία, η Λίλη βάζει ως στόχο να βρει τον σκύλο της και να τον σώσει.

Ο Χάγκεν επίσης προσπαθεί απεγνωσμένα να επιστρέψει στο σπίτι και στην Λίλη. Παλεύοντας να επιβιώσει, ο Χάγκεν γρήγορα συνειδητοποιεί πως δεν είναι όλοι οι καλύτεροι φίλοι ενός σκύλου. Περιπλανώμενος στους δρόμους, το πρώην κατοικίδιο πέφτει σε κακοτοπιές και σε μια σειρά από επικίνδυνες καταστάσεις.
Αρχικά τον εκμεταλλεύεται ένας ζητιάνος, και στη συνέχεια «κρατείται» από έναν εκπαιδευτή σκύλων που θέλει να τον χρησιμοποιήσει σε αγώνες. Σύντομα όμως ο Χάγκεν ξεφεύγει και εντάσσεται σε μια ομάδα αδέσποτων σκυλιών.

Εβδομάδες αργότερα, η Λίλη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να βρει τον Χάγκεν. Είναι πολύ απογοητευμένη, από την άλλη μεριά όμως προσπαθεί να συγκεντρωθεί στις προετοιμασίες για την ετήσια συναυλία της ορχήστρας που συμμετέχει, και να διασκεδάσει σαν κανονική έφηβη.

Όταν ο Χάγκεν πιάνεται στα δίχτυα του μπόγια, το μέλλον του μοιάζει πιο ζοφερό από ποτέ. Όμως, αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι θ’ αδράξουν την ευκαιρία να δραπετεύσουν και να εξεγερθούν εναντίον της ανθρωπότητας. Η εκδίκησή τους θα είναι ανελέητη. Η θαρραλέα Λίλη ίσως είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σταματήσει αυτόν τον απροσδόκητο πόλεμο ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο.

Foxcatcher

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, το FOXCATCHER αφηγείται τη σκοτεινή και σοκαριστική ιστορία της τραγικής σχέσης μεταξύ ενός εκκεντρικού εκατομμυριούχου και δύο πρωταθλητών στην πάλη, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ, το 1988. Μια συγκινητική ιστορία αδερφικής αγάπης, τυφλής πίστης και διαφθοράς που συνοδεύει τη δύναμη και τον πλούτο. Ο υποψήφιος για Όσκαρ για τα CAPOTE και MONEYBALL, Μπένετ Μίλερ, διερευνά για ακόμη μία φορά μεγάλα κοινωνικά ζητήματα μέσα από πορτραίτα αληθινών ανθρώπων.

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Μαρκ Σουλτζ λαμβάνει μια πρόσκληση από τον εκατομμυριούχο Τζον Ντυ Ποντ, να μετακομίσει στις εγκαταστάσεις του για να προπονήσει μια ομάδα παλαιστών για τους Ολυμπιακούς της Σεούλ του 1988. Δέχεται με ενθουσιασμό, καθώς το βλέπει και σαν μια ευκαιρία να ξεφύγει από τη σκιά του αδερφού του, Ντέιβ. Ο Ντυ Ποντ από την πλευρά του, θέλει τον άπιαστο σεβασμό των συνομηλίκων του και της πάντα επικριτικής μητέρας του. Κολακευμένος από την προσφορά, ο Μαρκ βλέπει τον Ντυ Ποντ ως πατρική φιγούρα κι αναζητά συνεχώς την επιβεβαίωση του.

Η άστατη προσωπικότητα όμως του Ντυ Ποντ, σύντομα θα παρασύρει το Μαρκ σε ένα νοσηρό τρόπο ζωής, κι απειλεί να υπονομεύσει την προετοιμασία του. Η εμμονή του με το Ντέιβ και την αποφασιστικότητα που αποπνέει, θα τροφοδοτήσει την παράνοια του, και οι τρεις τους θα οδεύσουν προς μια τραγωδία που κανείς δε θα μπορούσε να έχει προβλέψει.

Paddington

Μεταφρασμένος Τίτλος: Πάντινγκτον


Ο κρύος χειμώνας θέλει ζεστή καρδιά!

Φέτος το χειμώνα, ο παραγωγός του Χάρι Πότερ μας στέλνει μια γλυκιά αγκαλιά… Στις 11 Δεκεμβρίου υποδεχόμαστε τον υπέροχο, κινηματογραφικό κο Πάντινγκτον – και στα ελληνικά με τη φωνή του Γιάννη Τσιμιτσέλη.

Ένας νεαρός Περουβιανός αρκούδος με πάθος για οτιδήποτε Αγγλικό, ταξιδεύει από τις αχανείς ζούγκλες της χώρας του μέχρι το Λονδίνο με σκοπό να βρει ένα φιλόξενο σπίτι. Αν και αρχικά διαπιστώνει, με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι η ζωή στην πόλη δεν είναι όπως τη φανταζόταν δεν θα αργήσει να πέσει πάνω στην ευγενική οικογένεια των Μπράουν. Η μητέρα και τα παιδιά της οικογένειας, αφού διαβάσουν την ταμπέλα που έχει κρεμασμένη στο λαιμό του (“Παρακαλώ φροντίστε αυτόν τον αρκούδο”), αποφασίζουν να τον πάρουν μαζί τους, προσφέροντάς του μια προσωρινή διαμονή στο ζεστό και φιλόξενο σπίτι τους. Κι ενώ όλα δείχνουν ήρεμα κι ωραία στη συνύπαρξη του σκανδαλιάρη Πάντινγκτον με τη νέα του οικογένεια, τα πράγματα θα έρθουν άνω κάτω όταν το σπάνιο αρκουδάκι μας θα τραβήξει την προσοχή μιας σατανικής ταριχεύτριας ζώων, την οποία υποδύεται η Νικόλ Κίντμαν.

Saint Laurent (2014)

Μεταφρασμένος Τίτλος: Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή

Τι συνέβαινε στο μυαλό της μεγαλύτερης ιδιοφυΐας στον χώρο της μόδας;

Διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, η ψυχεδελική, διεισδυτική κινηματογραφική ματιά του Μπερτράν Μπονελό καταγράφει το πορτρέτο μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας που βασανίστηκε από την ίδια την εύθραυστη φύση του.

Τα μεγάλα πάθη και οι αυταπάτες καθώς επίσης και το ανοικονόμητο ταλέντο του μεγάλου σχεδιαστή μόδας Ιβ Σεν Λοράν, αναλαμβάνει να φέρει στην επιφάνεια ο γοητευτικός Γκασπάρ Ουλιέλ.

Η ταινία που μας βυθίζει στον λαμπερό κόσμο της μόδας, μπορεί να ερμηνευτεί ως αγιογραφία για την άσωτη ζωή ενός αμετανόητου μπον βιβέρ που δεν μπορείς παρά να ζηλεύεις, να φθονείς αλλά και να λατρεύεις ταυτόχρονα.

Exodus: Gods and Kings

Μεταφρασμένος Τίτλος: Η Έξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες

Ικανός αρχηγός είναι εκείνος που μπορεί να αγγίζει τις καρδιές των άλλων.

Ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα, και τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ, σκηνοθέτης του «Μονομάχου», Ρίντλεϊ Σκοτ, επιστρέφει με μια επική κινηματογραφική περιπέτεια γεμάτη, τελευταίας τεχνολογίας, οπτικά εφέ και αμίμητες τρισδιάστατες αναπαραστάσεις.

Στο επίκεντρο της συγκλονιστικής ιστορίας, ο βραβευμένος με Όσκαρ Κρίστιαν Μπέιλ («Ο Σκοτεινός Ιππότης», «The Fighter», «Οδηγός Διαπλοκής»), ως ένας αξιοσημείωτα θαρραλέος άνδρας, δεν θα διστάσει να τα βάλει με μια από τις πιο ισχυρές αυτοκρατορίες της Ιστορίας, οδηγώντας 400.000 σκλάβους ένα βήμα πιο κοντά στη λύτρωση τους. Απέναντί του θα συναντήσει την ισχυρή αντίσταση του Φαραώ της Αιγύπτου, Ραμσή (Τζόελ Ίτζερτον). Μωυσής και Ραμσής γεννήθηκαν μαζί, μεγάλωσαν σαν αδέρφια και γαλουχήθηκαν σαν πρίγκιπες, όμως στην πορεία οι δρόμοι τους χώρισαν. Τώρα καθώς η Αίγυπτος καλείται να αντιμετωπίσει μια από τις πιο ισχυρές φυσικές καταστροφές όλων των εποχών, οι δυο ηγέτες θα συγκρουστούν αμετάκλητα.

Η ιντριγκαδόρικη, κλιμακούμενη και εκτεταμένη περιπέτεια της ιστορίας μας, σε συνδυασμό με τους ζωντανούς χαρακτήρες, διασφαλίζουν μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία. Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό και γνήσιο ηρωικό έπος που είναι όμως, την ίδια στιγμή, κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Είναι μια καταλυτική, προσωπική αλληλουχία αξιομνημόνευτων γεγονότων, πλούσια σε συναίσθημα, ανταγωνισμό και προδοσία, αλλά και μια κινηματογραφική υπέρβαση με αξεπέραστη ορμή, στραμμένη στην αναζήτηση της αλήθειας και της ελευθερίας.

Ο Σκοτ θεωρεί ότι: «Η ζωή του Μωυσή είναι μια από τις μεγαλύτερες περιπέτειες, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες πνευματικές αναζητήσεις όλων των εποχών». Από την επίθεση 15.000 Αιγυπτίων στρατιωτών ενάντια σε έναν καταυλισμό των Χετταίων, κατά την έναρξη της μάχης, ως τις επιβλητικές κατασκευές που δεσπόζουν παντού, κι από τη σοκαριστική εξάπλωση των ασθενειών, μέχρι το σκίσιμο της Ερυθράς Θάλασσας στα δυο, ο Ρίντλεϊ Σκοτ καταφέρνει να βάλει ανεξίτηλα την προσωπική του σφραγίδα.

Και το κάνει με αγάπη, πάνω σε μια από τις πιο αγαπημένες και σημαντικές ιστορίες της ανθρωπότητας.
«Αγαπώ οτιδήποτε ξεπερνά τα στενά πλαίσια της ανθρώπινης φύσης», δηλώνει και συνεχίζει: «Ήξερα τι πρέπει να κάνω στον “Μονομάχο” – πώς να κάνω την ιστορία να αναπνεύσει, να ζωντανέψει και αποδώσει τα χαρακτηριστικά της εποχής εκείνης. Με την ταινία “Η Έξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες” ήθελα να ζωντανέψω την αιγυπτιακή κουλτούρα, να φέρω, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ζωή στον Αιγυπτιακό πολιτισμό και να δώσω μια εκδοχή της μεγάλης “Εξόδου” που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί».

Κοινός Παρονομαστής

Μεταφρασμένος Τίτλος: Common Denominator


Τέσσερις άγνωστοι μεταξύ τους άνδρες συναντιούνται σε ένα καφενείο και μία ζωηρή συζήτηση για τα δύο φύλα ξεκινά. Για τον κύριο Πλάτωνα (Αντωνίου) η γυναίκα εκπροσωπεί κάτι ιερό, το οποίο ενσαρκώνεται στο πρόσωπο της κόρης του.

Για τον Δημήτρη (Χαραλαμπίδης) η γυναίκα είναι το εισιτήριο για μια ήσυχη και όμορφη ζωή που του εξασφαλίζει η αρραβωνιαστικιά του. Για τον Αλέξανδρο (Δαδακαρίδης) το δεύτερο φύλο προσεγγίζεται κυρίως πλατωνικά, κι έτσι δηλώνει ερωτευμένος με μια κοπέλα που δεν έχει γνωρίσει ακόμα από κοντά. Για τον Νίκο (Κυριακίδης) όλες ανεξαιρέτως οι γυναίκες είναι δόλιες, όπως για παράδειγμα η κοπέλα με την οποία σχετίζεται και που ανακάλυψε ότι παντρεύεται. Είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, που φαινομενικά δεν μοιράζονται τίποτα κοινό. Εκτός από τον παρονομαστή που τους έχει διαφύγει, παρ’ όλο που τους απασχολεί όσο τίποτα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης