Νικόλας Αρώνης

Jack et la Mecanique du Coeur
Μεταφρασμένος Τίτλος: Το Παιδί με την Κουρδιστή Καρδιά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρισκόμαστε στο Εδιμβούργο, το σωτήριο έτος 1874. Ο Ζακ, ο οποίος γεννήθηκε με παγωμένη καρδιά, δεν έχει πολλές ελπίδες να επιβιώσει και η μητέρα του τον εγκαταλείπει στα χέρια της γιατρού – μάγισσας, μαίας, προστάτιδας των ορφανών – Μαντλέν, η οποία τοποθετεί ένα ρολόι κούκο μέσα στο στήθος του. Στο ορφανοτροφείο της Μαντλέν, λοιπόν, ο Ζακ θα γνωρίσει τη ζωή ανάμεσα σε φιάλες δακρύων, σε αυγά παραγεμισμένα με αναμνήσεις και πλάι σ’ έναν τύπο με μουσική σπονδυλική στήλη!
Καθώς ο Ζακ μεγαλώνει, η γιατρός Μαντλέν τον ενημερώνει ότι η καρδιά του είναι δυστυχώς πολύ εύθραυστη για ευαίσθητα συναισθήματα και συγκινήσεις, οπότε δεν πρέπει ποτέ – μα ποτέ – να ερωτευτεί.

Απαγορεύεται δια ροπάλου. Όπως είναι λογικό, βέβαια, αυτός κάνει ακριβώς το αντίθετο μπλέκοντας με πάθος και ένταση σε δακρύβρεχτες καταστάσεις. Το αντικείμενο της αγάπης του είναι – για πρώτη του φορά στην τρυφερή ηλικία των δέκα ετών – η Μις Ακακία, μια διοπτροφόρος ηθοποιός δρόμου με συγκλονιστική φωνή. Τώρα πια όμως η ζωή του Ζακ μπαίνει σε διπλό κίνδυνο, καθώς δεν κινδυνεύει μόνο η καρδιά του από πιθανότητα έκρηξης έντονων συναισθημάτων, αλλά και η φυσική του ασφάλεια, μιας και είχε τη φαεινή ιδέα να επιτεθεί στο νταή του σχολείου, για τα όμορφα μάτια της λυρικής καρδιοκλέφτρας.

Κάπου εκεί, λοιπόν, είναι που ξεκινάει και το μαγικό μας ταξίδι, από το Εδιμβούργο μέχρι το Παρίσι και από εκεί προς την όμορφη Ανδαλουσία, όπου βρίσκεται και το σπίτι της Μις Ακακίας. «Το Αγόρι με την Κουρδιστή Καρδιά» του Ματίας Μαλζέ είναι μια φανταστική, εφευρετική ιστορία αγάπης, μέσα από την οποία, ο Ζακ γνωρίζει τις μεγάλες χαρές, όπως επίσης και τις μεγάλες δυστυχίες του να έχει κανείς μια πλήρως λειτουργική, ανθρώπινη καρδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Un Chateau en Italie
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ένας Πύργος στην Ιταλία

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις Valeria Bruni Tedeschi – αδελφή της Carla Bruni Sarkozy- πρωταγωνιστεί, γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί την τρίτη της ταινία, ξεχωρίζοντας ως η μόνη γυναίκα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 66ου Φεστιβάλ Καννών (2013).

Το “Ένας Πύργος στην Ιταλία” είναι μια δραματική κομεντί για τη σχεδόν πραγματική ιστορία της γνωστής οικογένειας Bruni. Γυρισμένο σε Ιταλία και Γαλλία, με κωμική διάθεση και ενδιαφέρουσες επιλογές -στη διανομή παίζει ο πραγματικός σύντροφος της Tedeschi (Louis Garrel) και η μητέρα της και πεθερά του Nicolas Sarkozy (Marisa Borini)- το φιλμ ξετυλίγει μια ανορθόδοξη ερωτική ιστορία με φόντο μια οικογενειακή τραγωδία.

Η σκηνοθεσία και η ερμηνεία της Tedeshci φτιάχνουν μια βαθιά ανθρώπινη ταινία, μια προσωπική κατάθεση για το νόημα της ζωής, την αγάπη και την απώλεια. Το σενάριο αντισταθμίζει τα κωμικά περιστατικά με εξαιρετικής ευαισθησίας συγκινητικές στιγμές και η χημεία μεταξύ των ηρώων εκτός από καταλυτική είναι απολαυστικά κινηματογραφική. Την παράσταση κλέβει η καθηλωτική ερμηνεία του εξαιρετικού Filippo Timi (σχεδόν τυφλός ηθοποιός γνωστός από τα La Doppia Ora, Vincere), που υποδύεται τον άρρωστο αδελφό της ηρωίδας.

Η 43χρονη Louise είναι κόρη μιας νεόπτωχης οικογένειας Ιταλών βιομηχάνων και ζει στο όμορφο διαμέρισμα της στο Παρίσι. Όσο η μητέρα της προσπαθεί να βγάλει χρήματα πουλώντας οικογενειακά κειμήλια και ανοίγοντας στο ευρύ κοινό τον πύργο τους στην ιταλική εξοχή, η Louise αναθεωρεί τις επιλογές της και ερωτεύεται παράφορα έναν νεότερο άντρα.

Palo Alto

Επίσημη συμμετοχή στα φεστιβάλ Βενετίας, Τορόντο, Τελουράιντ, Νέας Υόρκης, Σαν Φρανσίσκο και Βοστόνης.

Μια προκλητική κινηματογραφική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τα τολμηρά σκαμπανεβάσματα μιας γενιάς που δεν φοβάται να ζήσει τη ζωή της στα άκρα. Βασισμένο στην ανεξάντλητη φαντασία του, υποψήφιου για Όσκαρ και βραβευμένου με Χρυσή Σφαίρα, Τζέιμς Φράνκο, και στην απαράμιλλης ευαισθησίας σκηνοθετική αισθητική της Τζία Κόπολα.

Η ντροπαλή κι ευαίσθητη Έιπριλ (Έμα Ρόμπερτς), αγνή κι ανυποψίαστη στη μεθυστική της νιότη, σβήνει τη δίψα της για ζωή μέσα από την απαγορευμένη σχέση με τον προπονητή ποδοσφαίρου της ομάδας της (Τζέιμς Φράνκο). Την ίδια στιγμή ο εσωστρεφής καλλιτέχνης Τέντι (Τζακ Κίλμερ), που τρέφει ένα φλογερό αλλά ανομολόγητο πάθος για την Έιπριλ, δοκιμάζει παρέα με τον καλύτερό του φίλο, Φρέντ (Νατ Γουλφ), τα όρια μιας ζωής που δείχνει έτοιμη να συνθλίψει όποιον την κοιτάξει κατάματα. Νεανική λαγνεία, εγωισμοί, αδυναμίες και ιδιαίτερες μελωδίες, συνθέτουν ένα σύμπαν πάντα έτοιμο να στροβιλιστεί με μανία προς το άγνωστο.

The Grand Seduction
Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Αξέχαστος Μήνας

Πενία τέχνας κατεργάζεται… Το «Ελληνικό παράδειγµα» στην κωµωδία έκπληξη!

Στο ψαροχώρι Τickle Head του Καναδά, οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν αποµείνει αναπολούν τις παλιές, καλές µέρες µε νοσταλγία. Η κατάρρευση της τοπικής ιχθυο-βιοµηχανίας έχει δηµιουργήσει συνθήκες οικονοµικής ανέχειας, και η ουρά για το επίδοµα ανεργίας δεν παύει να µεγαλώνει µέρα µε τη µέρα… κάτι που έχει πληγώσει τον εγωισµό και την περηφάνεια των κατοίκων.

Η κρίση τελικά αγγίζει βαθιά τον Μόρεϊ (ο χαρισµατικός Brendan Gleeson), όταν η γυναίκα του αποφασίζει να τον εγκαταλείψει έχοντας βρει δουλειά στην πόλη. Με τον δήµαρχο να φεύγει κρυφά µέσα στη νύχτα, ο Μόρεϊ αναλαµβάνει την δηµαρχία, και κατι αρχίζει να λαµπυρίζει στον ορίζοντα του ειδυλλιακού χωριού.

Ύστερα απο σειρά επαφών, µία πολυεθνική εταιρεία αποφασίζει να χτίσει ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης, δίνοντας δουλειά και προοπτική. Το συµβόλαιο όµως θέτει ένα όρο: την παρουσία ενός γιατρού. Έτσι ο Μόρεϊ βάζει σε ενέργεια το δαιµόνιο του, για να πείσει ένα νεαρό κοσµοπολίτη γιατρό (ο Taylor Kitsch), ο οποίος δέχεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του δοκιµαστικά για ένα µήνα.
Με το µέλλον του Tickle Head να κρέµεται από την παραµονή του γιατρού, ο Μόρεϊ καταστρώνει ένα σχέδιο µε την συνεργασία όλων τον κατοίκων για να δελεάσουν τον νεαρό επισκέπτη να µείνει µόνιµα. Από την ανάπλαση του χωριού µέχρι την παρακολούθηση των ερωτικών τηλεφωνηµάτων του, και την προσπάθεια να του βρούν µία ωραία φιλενάδα, ακολουθεί µία απολαυστική σάτιρα γεµάτη ανθρωπιά και ευαισθησία µε πολλαπλά µηνύµατα.

Θα µπορέσει άραγε ο απονήρευτος γιατρός, που από την πρώτη στιγµή σκύβει µε ειλικρίνεια στα προβλήµατα των ανθρώπων να παραµείνει, ώστε να χτιστεί το εργοστάσιο, να επέλθει η ανάπτυξη και να δηµιουργηθούν οι πολυπόθητες θέσεις εργασίας, για να επιστρέψει το χαµόγελο στα χείλη των ανθρώπων;

Γυρισµένο στο γραφικότατο Νewfoundland του Καναδά, Ο Αξέχαστος Μήνας έκανε την παγκόσµια του πρεµιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου του Τορόντο το 2013 όπου χειροκροτήθηκε θερµά από το ενθουσιώδες κοινό.

The Guest

Ο Βρετανός πρωταγωνιστής της επιτυχημένης σειράς «Ο Πύργος του Ντάουντον», Νταν Στίβενς, κάνει μία σκοτεινή στροφή σε ένα περιπετειώδες θρίλερ.

Ένας μυστηριώδης επισκέπτης, ο φιλικός στρατιώτης, Ντέιβιντ, φτάνει στο κατώφλι της πόρτας της οικογένειας Πίτερσον λέγοντάς τους ότι είναι φίλος του γιου τους που χάθηκε στο καθήκον. Οι Πίτερσον υποδέχονται τον Ντέιβιντ στο σπίτι τους, αλλά και στη ζωή τους. Όταν όμως αρχίζουν ξαφνικά να πεθαίνουν άνθρωποι στην πόλη, η έφηβη κόρη τους, Άννα, αρχίζει να αναρωτιέται αν κρύβεται ο Ντέιβιντ πίσω από όλα αυτά. Όταν όμως, τελικά, οι υποψίες της Άννα γίνουν όλο και πιο έντονες, θα καταφέρει να κρατήσει ασφαλή την οικογένειά της ή θα είναι πλέον αργά για όλους;

Σε σκηνοθεσία του Άνταμ Ουίνγκαρντ (“You’Re Next”) και σε σενάριο του Σάιμον Μπάρετ (“You’Re Next”), η ταινία συνδυάζει επιδέξια την ένταση του ψυχολογικού θρίλερ και ενός δράματος γεμάτο δράση, με έξυπνο χιούμορ και αγωνία. Πρωταγωνιστεί ο γοητευτικός Νταν Στίβενς.

Στο Σπίτι
Μεταφρασμένος Τίτλος: At Home

Η Νάντια (Μαρία Καλλιμάνη) εργάζεται 12 χρόνια στο ίδιο σπίτι ως οικιακή βοηθός – είναι πια σχεδόν μέλος της οικογένειας. Έπειτα από ένα πρόβλημα υγείας της, όμως, οι σχέσεις μέσα στο σπίτι θα αλλάξουν ριζικά. Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο τμήμα Φόρουμ της 64ης Μπερλινάλε για την πρώτη ελληνική ταινία του Αθανάσιου Καρανικόλα («Echolot», «Ελλη Μάκρα 42277 Βούπερταλ»). Πρωταγωνιστούν επίσης οι Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννης Τσορτέκης, Ιερώνυμος Καλετσάνος και Αλεξία Καλτσίκη.

The Equalizer

Η δικαιοσύνη είναι δικαίωμα όλων…

Βασισμένο στην ομώνυμη αστυνομική τηλεοπτική σειρά του CBS, το The Equalizer είναι μια αγωνιώδης ταινία δράσης με συναρπαστική πλοκή και δυνατές ερμηνείες.

Ο σκηνοθέτης Antoine Fuqua συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Denzel Washington μετά την «Ημέρα Εκπαίδευσης», η οποία εξασφάλισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου στον διάσημο ηθοποιό.

Το καστ συμπληρώνει η ανερχόμενη σταρ του Χόλυγουντ Chloe-Grace Moretz (Hugo, Kick-Ass) μαζί με την ξεχωριστή Melissa Leo (Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το «The Fighter»).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης