Περί τους 55.000 αστυνομικούς και στρατιώτες έχουν αναλάβει την περιφρούρηση των 51 αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Τα σκουπίδια στους δρόμους δημιουργούν ασφυκτική ατμόσφαιρα και ο κόσμος καταγγέλλει πως… ποντίκια κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Μπορεί να προσπερνάς σκουπίδια, ο συρμός στον οποίο επιβαίνεις να κινδυνεύει να μείνει στην αποβάθρα, να κοιτάς γύρω σου μπας και δεις τρομοκράτες, αλλά προπάντων, καλώς όρισες στην Γαλλία, αγαπητέ τουρίστα. Και λυπούμαστε». Έτσι περιγράφει ο Βέλγος δημοσιογράφος Έρικ Μορίς, στη ραδιοφωνική εκπομπή «Τουίτερ», την έναρξη του ποδοσφαιρικού πανηγυριού. To Euro 2016 αρχίζει…
Από σήμερα, η Γαλλία φιλοξενεί 24 εθνικές ομάδες που θα δώσουν αγώνες μπροστά σε 7-8 εκατομμύρια θεατές (όπως υπολογίζεται). Σε μια χώρα όμως, που ακόμη δεν έχει συνέλθει από το πλήγμα των πλημμυρών που ως τώρα έχουν προκαλέσει ζημίες 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και συγκλονίζεται από ένα ογκούμενο απεργιακό πλήγμα σε σιδηροδρόμους, διυλιστήρια και ευρύτερο ενεργειακό τομέα. Πιο πρόσφατο πλήγμα η απεργία των υπαλλήλων στην καθαριότητα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τα σκουπίδια στους δρόμους δημιουργώντας ασφυκτική ατμόσφαιρα και τον κόσμο να καταγγέλλει πως… ποντίκια κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους.

Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία, με τους εργαζομένους πολλών κλάδων να εκφράζουν την αντίθεσή τους στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΟλάντΤην επόμενη εβδομάδα έχει εξαγγελθεί απεργία από τους πιλότους της Air France, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η αεροπορική εταιρεία. Εκτός από τους πιλότους, όλοι οι κλάδοι των Γάλλων εργαζόμενων διαμαρτύρονται για τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Βαλς και έχει στείλει χιλιάδες απεργούς στους δρόμους εδώ και μερικούς μήνες. Κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων σημειώνονται έντονες συγκρούσεις αστυνομικών και ακτιβιστών. Αποτέλεσμα: Ένας διαδηλωτής έχασε το μάτι του και άλλος ένας βρίσκεται σε κώμα. Πολλά αστυνομικά οχήματα έχουν πυρποληθεί.


Γήπεδα… φρούρια

Από σήμερα όμως, η γαλλική αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια γύρω από τα γήπεδα που διεξάγονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Γάλλοι και Γερμανοί αστυνομικοί έχουν προειδοποιήσει ακόμη και για «ενδεχόμενη επίθεση από τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Για τον λόγο αυτό έχουν διατεθεί 45.000 αστυνομικοί, μαζί με 10.000 στρατιώτες και ακόμη 13.000 ιδιωτικό προσωπικό υπηρεσιών ασφάλειας. Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται λόγω των περυσινών πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων που είχαν συγκλονίσει στο Παρίσι, αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, και λόγω των προειδοποιήσεων από μυστικές υπηρεσίες πολλών κρατών ότι εκτός από τα στάδια και οι ομάδες που συμμετέχουν αποτελούν ενδεχόμενο στόχο.
Γάλλοι και Γερμανοί αστυνομικοί έχουν προειδοποιήσει ακόμη και για «ενδεχόμενη επίθεση από τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια (drones) τα οποία θα ρίξουν στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδεις ουσίες πάνω από τους θεατές των αγώνων, ή έστω μόνο νερό με στόχο να δημιουργηθεί πανικός».


Τέλος η παρακολούθηση αγώνων σε καφετέριες

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι να απαγορευθεί στις καφετέριες και τα εστιατόρια να διαθέτουν υπαίθριες τηλεοράσεις μπροστά από τις οποίες θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν φίλαθλοι για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, δημιουργώντας έτσι πολλαπλούς στόχους για τους τρομοκράτες.

«Το κράτος θα κάνει το καθήκον του. Και θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Ολάντ, την παραμονή του εναρκτήριου λακτίσματος. Για τον Γάλλο πρόεδρο, η επιτυχία της διεξαγωγής του Euro θα αποτελέσει μία ανακούφιση σε μια εποχή που το κύρος του έχει πληγεί όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ειδικότερα, ο Ολάντ φαίνεται να υστερεί κατά 14% των αντιπάλων του στις εκλογές του επόμενου χρόνου για την προεδρία.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης