Συνέντευξη: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Σωτήρης Σκουλούδης

Χωρίς καμία αμφιβολία ο «βασιλιάς» της διαστημικής γειτονιάς μας είναι ο ήλιος. Είναι το ουράνιο σώμα που από αρχαιοτάτων χρόνων έχει θεοποιηθεί -και όχι άδικα- καθώς με την ακτινοβολία του χαρίζει ζωή και ενέργεια. Αν και για το άστρο μας έχουν γίνει χιλιάδες αναλύσεις, μία αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), σε συνεργασία με τη NASA, έρχεται να ξεκλειδώσει ακόμη περισσότερα μυστικά του ήλιου και να φωτογραφήσει αχαρτογράφητες περιοχές των πόλων του μελετώντας το περιβάλλον γύρω από αυτόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για την αποστολή Solar Orbiter, την πρώτη μέσω της οποίας οι επιστήμονες θα «δουν» τους πόλους του ήλιου, χάρη στα τηλεσκόπια με τα οποία είναι εξοπλισμένο- κάτι που αναμένεται να δώσει έναν πραγματικό «ωκεανό» δεδομένων για τον Ήλιο, ειδικά σε συνδυασμό με τη δουλειά του διαστημοπλοίου Parker Solar Probe της NASA, που πραγματοποιεί ήδη τη δική του αποστολή.

Η αποστολή έχει και ελληνικό χρώμα καθώς σε αυτή συμμετέχει ο καταξιωμένος Έλληνας ηλιοφυσικός της ESA, Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος είναι ένας από τους τέσσερις επιστημονικούς υπεύθυνους- συντονιστές της αποστολής (δύο από την ESA και δύο από τη ΝΑSΑ).

Ο κ. Ζουγανέλης παραχώρησε συνέντευξη στο zougla.gr για την αποστολή εξηγώντας πως είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημόπλοιο θα φθάσει τόσο κοντά στον ήλιο, ενώ θα είναι εξοπλισμένο με τηλεσκόπια που θα «δουν» τον βόρειο και νότιο πόλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αποστολή ετοιμαζόταν από την ESA εδώ και 20 χρόνια και εκτοξεύθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2020. Δεν είναι η πρώτη φορά που αεροσκάφος πάει τόσο κοντά, αλλά το συγκεκριμένο έχει τηλεσκόπια».

Όσον αφορά στις γνώσεις που πρόκειται να προκύψουν από την αποστολή αυτή, ο κ. Ζουγανέλης αναφέρει πως «σήμερα δεν γνωρίζουμε πως λειτουργεί η ηλιακή δραστηριότητα, με ποιον τρόπο παράγονται τα μαγνητικά πεδία του ήλιου και ποια είναι η εσωτερική του δομή με λεπτομέρειες. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για να καταλάβουμε την ηλιακή δραστηριότητα. Υπάρχει ένας 11ετης κύκλος και αυτός εξαρτάται από τα μαγνητικά πεδία και αυτό είναι που θέλουμε να καταλάβουμε».

Παράλληλα ο καταξιωμένος επιστήμονας αναφέρθηκε και στο «στέμμα» του ήλιου το οποίο αποτελεί ακόμη μεγάλο μυστήριο. (Με τη λέξη στέμμα (corona) στην Αστρονομία είναι γνωστό το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ηλίου ή άλλων άστρων).

«Ένα από τα μεγάλα μυστήρια είναι ότι το στέμμα του ήλιου και αυτό γιατί έχει θερμοκρασία ενός εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου. Απ’ την άλλη η επιφάνεια έχει 5.500 βαθμούς. Δηλαδή στην επιφάνεια είναι πιο μικρή η θερμοκρασία κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στη Γη. Η θερμοκρασία πάει από τα ζεστά σώματα στα πιο ψυχρά. Στο στέμμα του ηλίου η θερμότητα ρέει ανάποδα αλλά δεν γνωρίζουμε πως και γιατί. Ένα άλλο είναι ότι η ύλη που αποτελεί το στέμμα εξατμίζεται με πολύ μεγάλες ταχύτητες που φθάνουν τα 800 χλμ/δευτ και λέγεται ηλιακός άνεμος. Μπορούμε να εξηγήσουμε τον ηλιακό άνεμο μέχρι 200-300 χλμ/δευτ, αλλά όχι 800, υπάρχει ένας μηχανισμός λοιπόν που δεν καταλαβαίνουμε».

Δείτε τη συνέντευξη:

 

Δείτε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης