Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοντάζ: Απόστολος Μαρούσης

«Πᾶσά τε ἐπιστήμη χωριζομένη δικαιοσύνης καὶ τῆς ἄλλης ἀρετῆς πανουργία, οὐ σοφία φαίνεται», έλεγε ένας εκ των θεμελιωτών του επιστημονικού και πνευματικού υποβάθρου του δυτικού πολιτισμού, ο Πλάτων. Και πράγματι, σε μια κοινωνία που πλέον λειτουργεί αποκλειστικά χάρη στα επιτεύγματα της επιστήμης, και προσδοκά σε ένα καλύτερο μέλλον μόνο χάρη στην εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος, η άμεση σύνδεση της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής εξέλιξης με το πλατύ κοινό και τους πολίτες, καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.

Για να έχει στέρεες βάσεις αυτή η «γέφυρα» όμως, χρειάζεται γερά και πολυδιάσταση θεμέλια: Η ηθική, η φιλοσοφία, η κοσμολογία, η οικολογική συνείδηση και ο ανθρωπισμός, είναι απαραίτητο να συμπορεύονται με την εκμάθηση των κανόνων του σύμπαντος μας, δηλαδή τις θετικές επιστήμες, προκειμένου να δημιουργηθούν ολοκληρωμένοι πολίτες και παν-επιστήμονες, που θα καταφέρουν να μετουσιώσουν τους φυσικοχημικούς τύπους και την ερμηνεία της κίνησης των κβάντων, σε μακροπρόθεσμο όφελος για την ανθρωπότητα και την ευ ζωία των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η λογική αποτελεί και τον θεμέλιο λίθο και το όραμα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, που από τη στιγμή της ίδρυσής της το 1934 μέχρι σήμερα φέρνει κοντά τους Έλληνες με τη «μαγική» αυτή επιστήμη, ξεπερνώντας την παραδοσιακή -και στείρα δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις- εκμάθησή της, αλλά προσδίδοντάς της την ουσιαστική της διάσταση που περιγράφεται παραπάνω.

Το zougla.gr βρέθηκε στα γραφεία της Ένωσης, η οποία μάλιστα πρόσφατα βρέθηκε στο στόχαστρο επικριτικών δημοσιευμάτων, ακριβώς διότι το έργο και η φιλοσοφία της χαρακτηρίζονται από πνεύμα… ανοιχτό.

Ο Στράτος Θεοδοσίου, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και γνωστός στο κοινό τόσο από το πλούσιο συγγραφικό του έργο, όσο και από τις τηλεοπτικές εκπομπές «Το Σύμπαν που Αγάπησα» που παρουσίαζε μαζί με τον Μάνο Δανέζη, εξηγεί με ενθουσιασμό αυτή τη φιλοσοφία στον φακό μας.

«Η Φυσική είναι η αιχμή του δόρατος της επιστήμης, αλλά οι σπουδαίοι φυσικοί γίνονται νομπελίστες μόνο όταν έχουν και ένα σοβαρό φιλοσοφικό υπόβαθρο. Αυτός είναι και ο στόχος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, εξ ου και τα ανοίγματά μας σε πολλούς άλλους τομείς. Όπως και η προσπάθεια για τη διάχυση αυτής της γνώσης, όχι μόνο στους μαθητές, αλλά και στους γονείς τους», εξηγεί.

«Και», καταλήγει ο Στράτος Θεοδοσίου, «το Α και το Ω για να προχωρήσουμε μπροστά είναι μόνο η Αγάπη – ο κοσμοποιός έρωτας – και η αγκαλιά της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών είναι ανοιχτή για όλους τους Φυσικούς και για όσους έχουν πρωτότυπες ιδέες να τις εκφράσουν. Και όπως είπε κι ο Βολταίρος, υπερασπίζομαι την άποψη σου μέχρι τέλους, αυτό δεν σημαίνει ότι την ασπάζομαι κιόλας»…

Δείτε τη συνέντευξη:

 

 

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτης Φιλντίσης, περιέγραψε τις πολυδιάστατες δράσεις -και τη σημασία τους- του οργανισμού. «Η επιστήμη υπηρετείται μέσω δράσεων για την κοινωνία. Διαχέουμε με μια σειρά τρόπων τη γνώση της επιστήμης στον κόσμο των μαθητών, προκαλώντας τους να περιηγηθούν σε αυτή μόνοι τους και να γίνουν μικροί ερευνητές.

 

»Ξένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους συμμετέχουν στα συνέδρια μας και μας ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις και ανακαλύψεις – ενώ στα επιστημονικά συμπόσια συνδέονται αυτά τα επιτεύγματα με την κοινωνία. Ας μην ξεχνάμε φυσικά, ότι γνώση παράγεται και στη χώρα μας, από τα διάφορα ερευνητικά κέντρα όπως ο “Δημόκριτος”. Όλος αυτός ο μεγάκοσμος της πληροφορίας τελικά έρχεται και στη σχολική τάξη – και φυσικά, πλέον περιγράφουμε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από αυτόν τον οποίο μαθαίναμε εμείς πριν από λίγες δεκαετίες»..

Δείτε τις δηλώσεις του:

 

 

Πρόσφατα η Ένωση Ελλήνων Φυσικών μπήκε στο στόχαστρο επικριτικών δημοσιευμάτων, από ανθρώπους που έκριναν σκόπιμο να στοχοποιήσουν το προεδρείο της για κάποιες επιλογές και συνεργασίες τους με τις οποίες οι ίδιοι, προφανώς, είτε έχουν σχέση είτε όχι με την επιστήμη, διαφωνούν… Σε αυτή την κριτική απαντάει ο Ειδικός Γραμματέας Αρτέμης Αθανασάκης, ο οποίος αφενός εκφράζει την έντονη απορία και δυσαρέσκεια του, αφετέρου υπενθυμίζει το μεγάλο ελάττωμα της ελληνικής κοινωνίας, να διακατέχεται από φθόνο για όσους αναπτύσσουν δραστηριότητα σε αυτή τη χώρα…

 

Δείτε στο βίντεο αναλυτικά τη θέση του Αρτέμη Αθανασάκη:

 

 

Μεταξύ των δραστηριοτήτων της, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργανώνει Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς, στους οποίους συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες ματητές. Ο φετινός διαγωνισμός αφορά τους μαθητές της Ε΄ και της Στ΄ τάξης.

 

Όπως μας ενημερώνει η υπεύθυνη επικοινωνίας, Νίνα Σκόνδρα, στον φετινό 7ο διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 11.000 παιδιά και η πρώτη φάση του ξεκινάει στις 14 Μαρτίου.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Μάθετε περισσότερα για τον διαγωνισμό εδώ. 

 

Δείτε ακόμη:

ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ZOUGLA.GR ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΞΕΧΟΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης