Συνέντευξη: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Σωτήρης Σκουλούδης

Όσο ο κόσμος προοδεύει, η επιστήμη αναβαθμίζεται και η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο αυξάνονται και τα προβλήματα στην υγιή διαβίωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, με τις ασθένειες να θερίζουν και τα επίπεδα νοσηρότητας να βρίσκονται στο ζενίθ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή την παραδοξότητα επιχειρεί να εξηγήσει ο Ανδρέας Γιαννουλόπουλος, ιατρός, καρδιολόγος-πνευμονολόγος, με έντονη επιστημονική αλλά και κοινωνική δράση.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στο zougla.gr, «διανύουμε μια εποχή κατά την οποία παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της νοσηρότητας, σε όλο το φάσμα των νοσημάτων: Καρκίνος, αυτοάνοσα, καρδιοαγγειακά και νευρολογικά πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά, αν και η φαρμακολογία αναπτύσσεται διαρκώς».

Σύμφωνα με τον ιατρό, για αυτό το φαινόμενο υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες: 1ον από τα ακατάλληλα τρόφιμα που καταναλώνονται, 2ον λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ειδικότερα από τις εκπομπές της καύσης του άνθρακα και 3ον λόγω του στρες υπό το βάρος του οποίου ζουν οι περισσότεροι, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ανδρέας Γιαννουλόπουλος αναφέρθηκε εκτεταμένα στην πρώτη αιτία, και παρέθεσε δεδομένα που σοκάρουν και μας κάνουν να θεωρούμε ως ζήτημα… επιβίωσης, πια, την επιλογή του τι βάζουμε στο πιάτο μας, αν και δεν είναι και πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε…

«Το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων είναι ακατάλληλο ουσιαστικά, εξαιτίας της χημικής γεωργίας βάσει της οποίας παράγονται, της τεράστιας χρήσης συντηρητικών και της μη τήρησης των κανόνων ευζωίας των ζώων, αν και ειδικά στη χώρα μας υπάρχουν μονάδες παραγωγής που λειτουργούν όπως πρέπει», αναφέρει.
 
«Οι άνθρωποι που ελέγχουν την παραγωγή τροφίμων έχουν στο μυαλό μόνο το κέρδος κι όχι την υγεία του πληθυσμού», σημειώνει, με τις συνέπειες για τους πληθυσμούς να προκαλούν… φρίκη.

«Βρισκόμαστε σε διατροφικό ναρκοπέδιο. Ακόμα στη χώρα μας υπάρχουν «οάσεις» με σωστά προϊόντα, καθώς υπάρχουν ακόμα μικροί παραγωγοί και τα πράγματα είναι λιγότερο βιομηχανοποιημένα από ότι αλλού. Όμως αυτά δεν μπορούν να είναι φθηνά, ενώ παράλληλα οι μνημονιακές κυβερνήσεις μειώνουν την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, άρα αναγκαστικά στρεφόμαστε σε φθηνές λύσεις και υποχρεωτικά καταναλώνουμε τοξικά και ακατάλληλα τρόφιμα», σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Και εξηγεί: «Αν συνεχίσουμε έτσι, θα καταστρέψουμε πλήρως το περιβάλλον και τους εαυτούς μας και θα καταλήξουμε όπως οι δεινόσαυροι, ένα αρχαίο είδος. Οι παθήσεις από την κατανάλωση τέτοιων τροφών εμφανίζονται μετά από 15-20 χρόνια κι αυτό είναι το πιο τραγικό. Η θεραπεία είναι μία, η απαγόρευση της χημικής γεωργίας δια νόμου, δηλαδή η θεραπεία δεν είναι φαρμακευτική – είναι πολιτική.

»Η λύση είναι «η τροφή να είναι φυσιο-λογική, αν παρεκτραπούμε από αυτό, τα πράγματα θα αποβούν μοιραία. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι όπως είπε ο Ξενοφώντας, όταν ακμάζει η αγροτική παραγωγή, ακμάζει όλη η οικονομία»… 

Και καταλήγει ο επιστήμονας: «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι στη Δύση δεν έχουμε δημοκρατία αλλά ολιγαρχία που είναι πολύ πιο σκοτεινή από τους μεσαιωνικούς χρόνους. Ζούμε πνευματικό και ιατρικό Μεσαίωνα. Έχουμε Μεσαίωνα με άλλη μορφή, που δεν είναι οφθαλμοφανής. Δεν έχουμε νόμους που να περιορίζουν την απληστία για το κέρδος, που με τη σειρά της οδηγεί στην παραπάνω νοσηρότητα».

»Τα αίτια όλα αυτά είναι ανθρωπογενή και όχι φυσικά, άρα μπορούμε να τα αλλάξουμε, με πρωταγωνιστή την επιστήμη, ώστε να καθαριστεί ο κόπρος του αυγεία.
 
Κι αυτό διότι υπάρχει παραποίηση της γνώσης και της πληροφορίας. Όταν με την πληροφορία έχεις τη δυνατότητα να προκαλέσεις μια αλλαγή σε ένα σύστημα, τότε αυτοί που ελέγχουν την πληροφορία, είναι οι ίδιοι που ελέγχουν τον κόσμο. Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ξεκαθάρο ποιοι διέστρεφαν τη γνώση, την πληροφορία άρα και τη σκέψη του πληθυσμού (εξ ου και το όνομα Αντίνοος), σήμερα όμως δεν τιμωρούνται αυτοί που παράγουν πολιτικές που προάγουν τη νοσηρότητα»…

Δείτε τη συνέντευξη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης