Πλούσιες αποθέσεις οργανικών υλικών εντόπισε το ρομπότ Perseverance της NASA ενώ περιπλανιόταν στη λεκάνη μιας αρειανής λίμνης που στέγνωσε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Τα δείγματα πρόκειται να μεταφερθούν μια μέρα στη Γη προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ίχνη αρχαίων μικροοργανισμών.

«Αν και η ανίχνευση αυτής της ομάδας οργανικών ουσιών δεν σημαίνει από μόνη της ότι σίγουρα υπήρχε ζωή, οι παρατηρήσεις αρχίζουν να μοιάζουν με ευρήματα εδώ στη Γη» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Σουσάνα Σάρμα του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

«Για το θέσω απλά, αν βρισκόμαστε σε κυνήγι θησαυρού για πιθανές ενδείξεις ζωής σε άλλους πλανήτες, η οργανική ύλη είναι μία ένδειξη».

Η Σάρμα αποτελεί μέρος της ομάδας του οργάνου SHERLOCK το οποίο χρησιμοποιεί το Perseverance για να εξετάζει δείγματα πετρωμάτων με μια δέσμη λέιζερ.

Οι οργανικές ενώσεις βρέθηκαν κάτω από την επιφάνεια ενός βράχου διαμέτρου ενός μέτρου. Ο βράχος βρισκόταν στο δέλτα του ποταμού που τροφοδοτούσε κάποτε μια αλμυρή λίμνη στη λεκάνη του κρατήρα Τζέζερο. Η περιοχή των εκβολών του ποταμού έχει διαφορετική γεωλογική σύσταση από τον πυθμένα του κρατήρα, ο οποίος αποτελείται από ηφαιστειακά, βασαλτικά πετρώματα.

Ο συγκεκριμένος βράχος, από ιζηματογενή προέλευση, θεωρείται, ότι δημιουργήθηκε από άμμο και λάσπη που κατακάθισε στον πυθμένα όταν η λίμνη άρχισε να ξεραίνεται πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

 

 

Οργανικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να δημιουργηθούν και από μη βιολογικές διαδικασίες, είχαν ανακαλυφθεί και στο παρελθόν στον Άρη, τόσο από το Perseverance όσο και από τον προκάτοχό του Curiosity. Αυτή τη φορά όμως βρέθηκαν σε μια περιοχή που θα μπορούσε να είχε φιλοξενήσει ζωή όσο ο Άρης ήταν υγρός.

«Οι βράχοι που εξετάσαμε στο δέλτα φέρουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις οργανικής ύλης που έχουμε βρει μέχρι σήμερα στην αποστολή» δήλωσε ο Κεν Φάρλεϊ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. «Και βέβαια, τα οργανικά μόρια είναι οι δομικοί λίθοι της ζωής. Είναι πολύ ενδιαφέρον, έχουμε βράχους που σχηματίστηκαν σε λίμνη και περιέχουν οργανικές ενώσεις».

Ωστόσο, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι οι οργανικές ενώσεις είναι αδύνατο να διευκρινιστεί αν προέρχονται από μικροοργανισμούς αν δεν εξεταστούν ενδελεχώς στη Γη.

Τέσσερα δείγματα στον τελευταίο γύρο εξερεύνησης συνελέγησαν από το Perseverance, ανεβάζοντας το σύνολο στα 12 από την άφιξη της αποστολής του πριν από 18 μήνες. Θα περάσουν πάντως χρόνια μέχρι να προσεδαφιστεί στον Άρη το σκάφος που θα φέρει τα πολύτιμα δείγματα στη Γη, μια φιλόδοξη αποστολή που σχεδιάζει η NASA σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης