Ο ευρωπαϊκός πύραυλος Ariane 5 πραγματοποίησε την 100ή εκτόξευσή του το βράδυ της Τρίτης, μεταφέροντας στο διάστημα ακόμη δύο μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους Intelsat από το διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα στη Νότια Αμερική.
Ο Arian 5, δημιούργημα της γαλλικής εταιρείας Arianspace, έχει θέσει σε τροχιά περισσότερους από 200 δορυφόρους μέχρι σήμερα και αποτελεί το «καμάρι» της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής. Αρχικά προοριζόταν για να εκτοξεύει το ευρωπαϊκό διαστημικό λεωφορείο, που όμως δεν κατασκευάσθηκε ποτέ, γι’ αυτό αναπροσαρμόσθηκε, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση βαριών δορυφόρων.
Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του 1996 είχε αποτύχει θεαματικά, όταν ο πύραυλος διαλύθηκε μόνο 37 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του, εξαιτίας ενός σφάλματος στο λογισμικό του. Υπήρξε ακόμη μία αποτυχία το 2003, στη συνέχεια όμως ο Ariane 5 αποδείχθηκε ένας πολύ αξιόπιστος πύραυλος με ποσοστό επιτυχίας 98,1% μέχρι σήμερα.
Μεταξύ άλλων, έχει στείλει στο διάστημα την αποστολή της «Ροζέτα» στον κομήτη, τους δορυφόρους του ευρωπαϊκού συστήματος Galileo, διαστημικά τηλεσκόπια, περιβαλλοντικούς και μετεωρολογικούς δορυφόρους κ.ά.
Τον Ariane 5 θα διαδεχθεί ο Ariane 6 το 2020, ο οποίος θα έχει ως βασικό στόχο, μεταξύ άλλων, να μειώσει κατά 40% έως 50% το κόστος εκτόξευσης, έτσι ώστε η Arianspace να γίνει πιο ανταγωνιστική διεθνώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης