Του Κώστα Μπετινάκη

Η είδηση μεταδόθηκε στα «υπόλοιπα» των δελτίων στα διεθνή Μέσα: στην αθέατη πλευρά προσσεληνώθηκε το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang’e-4 με το εξάτροχο όχημα Yutu-2 και μέσω του δορυφόρου Queqiao έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες.
Πρόκειται για την πρώτη διαστημική αποστολή στην αθέατη -από τη Γη- πλευρά της Σελήνης. Παρόλο που χαρακτηρίζεται «σκοτεινή», απολαμβάνει την ίδια ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας με την ορατή.
Δεν παύει να αποτελεί μυστήριο όμως, που έχει υμνηθεί και από τους Pink Floyd – The «Dark Side of the Moon».
Τα ονόματα Chang’e, Yutu και Quegiao ουδεμία σημασία έχουν για όλους εμάς της δυτικής κουλτούρας. Είναι, όμως, πασίγνωστα στους ανατολίτες.

Σύμφωνα με τον θρύλο (και τη Wikipedia), στο πολύ μακρινό παρελθόν, στον ουρανό βρίσκονταν οκτώ ήλιοι που προκαλούσαν προβλήματα στους ανθρώπους της Γης. Ο τοξότης Yi τότε κατόρθωσε να καταρρίψει τους επτά, αφήνοντας στον ουρανό τον μοναδικό ήλιο. Σε ανταμοιβή έγινε αθάνατος, αλλά ζήτησε το ελιξήριο της αθανασίας να δοθεί για φύλαξη στη σύζυγό του Chang’e, επειδή αυτός θα έφευγε για κυνήγι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όσο έλειπε ο Yi, η μαθήτριά του Fengmeng προσπάθησε να πείσει την Chang’e να του δώσει επιτέλους το ελιξήριο. Εκείνη αρνήθηκε και το ήπιε για να αναληφθεί στους ουρανούς.
Ο Yi, όταν το έμαθε, λυπήθηκε, αλλά έκανε θυσίες στο όνομά της…
Ακόμη και σήμερα οι ανιμιστές, στα μέσα του φθινοπώρου, όταν το Φεγγάρι είναι γεμάτο, τον όγδοο σεληνιακό μήνα, κοιτάζοντας προς τα ουράνια προσεύχονται στην Chang’e.
Μετά την προσσελήνωσή του το διαστημικό όχημα Chang’e-4 έστειλε τις πρώτες φωτογραφίες «στους πιστούς του» στη Γη.

Η προσσελήνωση του κινεζικού διαστημικού οχήματος στην αθέατη πλευρά της Σελήνης χαρακτηρίσθηκε, ομολογουμένως, επίτευγμα για την ανθρωπότητα, υπενθυμίζοντας ότι η προσπάθεια των ανθρώπων ανταμείβεται όταν με αυτήν επιχειρείται να ικανοποιηθεί η επιστημονική περιέργεια.

Η προσσελήνωση αυτή, όμως, δίνει στην Κίνα και γεωπολιτική νίκη, όταν η χώρα αυτή δεν είχε στείλει ούτε δορυφόρο γύρω από τη Γη, όταν ξεσπούσε ο ανταγωνισμός του διαστήματος ΗΠΑ – Σοβιετικής Ένωσης, πριν από περίπου 70 χρόνια.
Η πρώτη αποστολή στη Σελήνη είχε γίνει το 1959 με το σοβιετικό διαστημικό σκάφος Luna 2, δύο χρόνια μετά την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου γύρω από τη Γη.
Μπορεί το σκάφος εκείνο να είχε συντριβεί, αλλά αποτελούσε την πρώτη σημαντική επιτυχία για την προσπάθεια «κατάκτησης της Σελήνης».
Δύο ημέρες μετά το γεγονός εκείνο, ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουτσόφ είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ, μη κρύβοντας την υπερηφάνειά του για το διαστημικό επίτευγμα της χώρας του.
Δέκα χρόνια αργότερα, οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin πατούσαν το πόδι τους στη Σελήνη, γεγονός που είχε χαρακτηρισθεί «γιγάντιο βήμα για την ανθρωπότητα».
Παρά τις εντολές που είχε δώσει ο Μάο στους Κινέζους επιστήμονες, η Κίνα δεν διέθετε την απαραίτητη τεχνογνωσία και ο πρώτος δορυφόρος είχε εκτοξευτεί το 1970. Το 2007 εστάλη ο πρώτος κινεζικός δορυφόρος γύρω από τη Σελήνη και ένας άλλος το 2013.
Το 2011 κινεζικός διαστημικός σταθμός απέτυχε να τεθεί σε τροχιά και έπεσε στον Ειρηνικό. Ακολούθησε επιτυχής εκτόξευση κινεζικού διαστημικού σταθμού το 2016.
Το 2018, η Κίνα είχε εκτοξεύσει στο διάστημα περισσότερους δορυφόρους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Τα φιλόδοξα σχέδια για το διαστημικό μέλλον της Κίνας

Στα σχέδια της Κίνας είναι και αποστολή και προσεδάφιση στον Άρη το 2021, κάτι που θα την καταστήσει τη δεύτερη χώρα που θα έχει επιτύχει κάτι παρόμοιο μετά τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.
Ακόμη και σήμερα παίζει ρόλο στον ανταγωνισμό του διαστήματος «η πρωτιά» για να «σημαδευτεί» κάποια περιοχή.
«Είναι στη φύση του ανθρώπου να εξερευνήσει τον άγνωστο κόσμο» δήλωσε στη «New York Times» ο Wu Weiren, ο οποίος είχε σχεδιάσει την αποστολή του Chang’e 4. «Και αυτό ανήκει όχι μόνο στη δική μας γενιά, αλλά και στις επόμενες» πρόσθεσε.

Η νέα κινεζική αποστολή έχει πάρει ιδιαίτερη σημασία, μετά τη δήλωση του προέδρου Τραμπ για σύσταση στρατιωτικής διοίκησης του διαστήματος στο Πεντάγωνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης