Τον «γρίφο» τοιχογραφιών που απεικονίζουν μη γηγενή ζώα σε αρχαία έργα τέχνης φαίνεται πως έλυσαν οι επιστήμονες. Τα έργα έχουν τέτοια ακρίβεια που οι σύγχρονοι ερευνητές μπορούν με μια ματιά να πουν για ποιο είδος ζώου πρόκειται, σύμφωνα με το CNN.

Οι πίθηκοι vervet εμφανίζονται σε τοιχογραφία στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Το συγκεκριμένο είδος πιθήκου έχει στρογγυλεμένη μουσούδα, μια λευκή λωρίδα στο μέτωπο, μακριά ουρά και άκρα, κάτι που αποτυπώνεται με ακρίβεια στην τοιχογραφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τοιχογραφία στην Κνωσό της Κρήτης δείχνει μπαμπουίνους. Εύκολα κάποιος γνώστης μπορεί να διακρίνει τα χαρακτηριστικά τους, όπως την άτριχη μουσούδα τους, τη στενή τους μέση, το σχήμα του προσώπου τους.

Η ακρίβεια στην αποτύπωση των ζώων δεν αφορά μόνο την εμφάνιση, αλλά και τη συμπεριφορά τους. Στις τοιχογραφίες, οι πίθηκοι vervet σκαρφαλώνουν, ενώ οι μπαμπουίνοι βρίσκονται στο έδαφος.

Και τα δύο αυτά είδη πιθήκων είναι γηγενή στη βορειοανατολική Αφρική. Η ύπαρξη των τοιχογραφιών έρχονται να προστεθούν στις ενδείξεις που ήδη υπήρχαν για επαφές του Μινωικού πολιτισμού με αφρικανικούς πληθυσμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι συμβαίνει όμως με το χρώμα των τοιχογραφιών; Γιατί οι πίθηκοι έχουν μπλε χρώμα;

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι πολιτισμοί αντιλαμβάνονται τα χρώματα. Εκτιμούν ότι οι αρχαίοι καλλιτέχνες κατηγοριοποιούσαν το μπλε χρώμα στην ίδια χρωματική παλέτα με το γκρι και το πράσινο.

Μια άλλη θεωρία συσχετίζει το χρώμα των τοιχογραφιών με τους αρχαίους Αιγυπτίους, οι οποίοι είχαν θεοποιήσει τους πιθήκους και τους ζωγράφιζαν μπλε, καθώς το θεωρούσαν ιερό χρώμα. 

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Antiquity, οι μικρόσωμοι και ευκίνητοι πίθηκοι συμβόλιζαν δραστηριότητες αναψυχής, ενώ οι μεγαλύτεροι και πιο δυνατοί μπαμπουίνοι σχετίζονται περισσότερο με ιερές τελετές.

Οι συγγραφείς της έρευνας καταλήγουν στην εκτίμηση ότι αποτύπωση πρωτευόντων σε μινωικά έργα επιβεβαιώνει την επικοινωνία μεταξύ των πολιτισμών και την αλληλεπίδραση των αρχαίων νησιωτών του Αιγαίου με πληθυσμούς από τη βόρεια Αφρική, όπου στους παράκτιους οικισμούς τους ζούσαν αυτά τα είδη ζώων.

Πηγή: skai.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης