Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, ερευνητής στο CERN και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμπιγχαμ με τομέα τη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων, έλαβε μια μεγάλη διάκριση για το έργο και την προσφορά του, αφού τιμήθηκε με το βραβείο «Blavatnik», που αποτελεί τη μεγαλύτερη αναγνώριση για τους νέους επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βραβείο αποδίδεται από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης και το Ίδρυμα «Blavatnik Family» σε επιστήμονες κάτω των 42 ετών και συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο των 100.000 δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε την πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Δρ. Κώστας Νικολόπουλος στο zougla.gr για το έργο του και τις επιστημονικές ανακαλύψεις του στο πρόγραμμα ATLAS του CERN στο οποία συνεισέφερε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των βραβείων, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, ήταν συντονιστής μιας υπο-ομάδας 100 φυσικών στο πρόγραμμα ATLAS, μιας μεγάλης επιστημονικής σύμπραξης στο CERN, το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, που θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στη Φυσική στον αιώνα μας. Η εργασία του βελτίωσε σημαντικά την κατανόηση μας για το μποζόνιο Higgs και συμβάλει στην περαιτέρω διερεύνηση των προοπτικών που διανοίγονται στην επιστήμη της Φυσικής.

Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος και νιώθω τιμή που επιλέχθηκα για τα βραβεία «Blavatnik Awards UK Laureate in Physical Sciences & Engineering» του 2019, ως αναγνώριση της συνεισφοράς μου στην πρώτη παρατήρηση του μποζόνιου Higgs, και της εργασίας μου στην κατανόηση των ιδιοτήτων του. Η γνώση μας σε αυτόν τον τομέα έχει προοδεύσει ραγδαία, και προσβλέπω στην περαίτερω κατανόηση του μηχανισμού δημιουργίας της μάζας, και ενδεχομένως την ανακάλυψη νέας φυσικής».

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης