Είναι μια παγκόσμια πρωτότυπη ιδέα, από ελληνικά μυαλά, που υπόσχεται να λύσει με τον πιο «πράσινο» τρόπο το πρόβλημα της υδροδότησης των νησιών μας και όχι μόνο. Η «Υδριάδα» είναι η πρώτη οικολογική μονάδα αφαλάτωσης η οποία δημιουργήθηκε το 2007 από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με άλλους φορείς και «κοσμεί» με την παρουσία της τη θάλασσα της Ηρακλειάς, στις Κυκλάδες.

Πρόκειται για μια πλωτή πλατφόρμα με μια μονάδα αφαλάτωσης η οποία δουλεύει αξιοποιώντας μόνο ότι είναι διαθέσιμο στην ελληνική φύση: η ανεμογέννητρια και τα φωτοβολταϊκά που είναι εγκατεστημένα πάνω της εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να παράγει ικανές ποσότητες νερού ώστε να καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες των 100 περίπου κατοίκων του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, αν και έχει ήδη βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της βράβευσης καινοτόμων σχεδίων που προάγουν την βιώσιμη ανάπτυξη και προωθούν την ανάπτυξη περιφερειακών οικονομιών, η εποχή που θα δούμε τέτοια έργα να πολλαπλασιάζονται και να συνεισφέρουν ουσιαστικά στα «διψασμένα» νησιά μας, μάλλον αργούν.

Τι κι αν το κόστος του νερού πέφτει με την αφαλάτωση αυτομάτως στα 0,20 λεπτά το κυβικό, από τα 9,5 ευρώ που στοιχίζει σήμερα με τα δεξαμενόπλοια των «νερουλάδων»; «Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των συστημάτων», σχολιάζει ο Αθανάσιος Βατίστας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκ των δημιουργών της πλατφόρμας, αν και τα τελευταία χρόνια έχουμε «χορτάσει» από εξαγγελίες για ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και καινοτομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η zougla.gr ξεναγήθηκε στην Υδριάδα και είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον καθηγητή.

Η Άρτεμις Μαγλαρά, ηλεκτρολόγος μηχανικός, μας έδειξε τα «ενδότερα» της Υδριάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης