Από το Σάββατο 29 έως και την Κυριακή  30 Ιουνίου 2019 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά  φέτος στο Ελληνικό Μουσείο Μετεωριτών –Ιακωβίδου 27 –Αγ. Ελευθέριος-Πατήσια το ετήσιο φεστιβάλ για την Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών στην Χώρα μας.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ομιλίες κορυφαίων Ελλήνων Αστρονόμων, Αστροφυσικών &Γεωλόγων, με την συμμετοχή του Ξενοφώντα Μουσά, ΗλίαΧατζηθεοδωρίδη, Βασίλειου Μανιμάνηζωντανές συνδέσεις με κορυφαίους παγκοσμίου φήμης επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα από όλο τον πλανήτη Tony Irving, Jon Larsen, John Higgins, Ron Garan -B612 NASA, Εκπαίδευση Ρώσων Κοσμοναυτών και άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων θα υπάρχει προβολή ταινιών αλλά και αποκλειστικά βίντεο-ντοκιμαντέρ και συνομιλίες με αστροναύτες για την Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών, ποιοτικά μουσικά δρώμενα και το βράδυ παρατήρηση με τηλεσκόπια της Ένωσης Αστρονομίας & Διαστήματος Παράρτημα Σαλαμίνος του νυχτερινού Ουρανού.

Καθ’ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων θα υπάρχει ξενάγηση στους 500 αυθεντικούς μετεωρίτες που φιλοξενούνται  από την Aeroliths Collection Theodossiou στο Μουσείο αλλά και η συμμετοχή σε διαδραστικά δρώμενα και παιχνίδια με έπαθλα μικρούς αυθεντικούς μετεωρίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γενική είσοδος για μία ημέρα 5 ευρώ και για το διήμερο 8 ευρώ.

Το πρόγραμμα

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

11.15- 12.00 -ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ ΜΟΥΣΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ – ΤΜΗΜΑ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ –ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΘΑΛΗ 
12.00-12.45 –ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ – ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ & ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
12.45 -15.00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 51 DEGREES NORTH – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ GRIG RICHTERS -ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 
15.00-15.30 ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ
15.30-16.15 ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ –ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ & ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ 
16.15-17.00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΡΑΦΑΗΛ  Χ.–ΜΑΘΗΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ – ΑΣΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ
17.00-17.05 ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ NORTHOLT BRANCH OBSERVATORY –ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΡΟΧΙΩΝ ΝΕΩΝ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ -Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ 
17.05-17.45 ΔΡ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΑΧΑΝΗΣ – Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΞΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
17.45 – 18.30 ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΝΙΜΑΝΗΣ – ΟΙ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ
18.30-18.45 ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ ΚΥΝΗΓΟ ΜΙΚΡΟΜΕΤΕΩΡΙΤΩΝ –JON LARSEN -ΝΟΡΒΗΓΙΑ
18.45-19.30 ΔΡ. ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ – ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ 
19.30-20.15 ΑΝΑΧΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΕΩΠΛΗΣΕΙΩΝ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ (NEO’s)
20.15-20.30 ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 
20.30 ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ SHOOTING STARS – ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΙΧΟΙ –TAKIS THEODOSSIOU- ΤΡΑΓΟΥΔΙ –ΦΩΝΗΤΙΚΑ HALINA HRYNKO

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

12.00-13.00 – Ο ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ RON GARAN ΤΗΣ NASA (ΜΑΓΝΗΤΟΣΚΟΠΙΜΕΝΗ)
13.00-13.10 ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ TAIPEI-TAIWAN SMITH CHIOU ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ IMCA
13.10.-13.30 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ – 11 ΕΤΩΝ ΜΑΘΗΤΗΣ 5Ης ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ 
13.30 -14.00 ΑΧΙΛΛΙΑ ΓIΑΣΜΙΝ ΜΑΧΦΟΥΝΤ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ -14 ΕΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ CGS 1.)ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ (ΤΩΝ ΠΡΟΓΩΝΩΝ) ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ 
2.)ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ SCHRATCH 
14.00-14.30 Η ΜΟΣΧΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ –TIMUR KRYACHKO – ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ 
14.30 -15.00 ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ
15.00-16.00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ –ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ & ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ
16.00-16.10 ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ METEORITE CLUB & ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ IMCA JOHN HIGGINS –ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΜΕΤΕΩΡΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ 
16.10-17.00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ –ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
17.00-17.10 ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗ ALEXANDR LAZUTKIN
17.10-17.45 ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ –ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ & ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ
17.45 – 18.30 ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΠΑΤΖΙΚΟΣ – ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ & ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ – ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ –ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ
18.30-19.00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ –ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ & ΜΕΤΕΩΡΙΤΕΣ
19.00-19.45 ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ –ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ-ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ –ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ OSIRIS REX -ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ BENNU & ROSETTA MISSION – ΚΟΜΗΤΕΣ & ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΡΙΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 
19.45-20.30 ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΖΕΡΕΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ & Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΕΩΡΤΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΡΜΙΔΟΝΕΣ 
20.30-21.00 ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ 
21.00-21.05 ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ‘SHOOTING STARS’ – ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΙΧΟΙ –TAKIS THEODOSSIOU- ΤΡΑΓΟΥΔΙ –ΦΩΝΗΤΙΚΑ HALINA HRYNKO
21.15 – ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΠΑΤΖΙΚΟΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών

 Η ημέρα των αστεροειδών, η επίσημη ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια ενημέρωση και εκπαίδευση για τους αστεροειδείς, θα γιορτάσει την πέμπτη επέτειό της στις 30 Ιουνίου. Αυτό που ξεκίνησε ως δύο εκπομπές ζωντανού ρεύματος το 2014, περιλαμβάνει τώρα χιλιάδες ανεξάρτητες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από πολίτες σε όλο τον κόσμο και στις πέντε ηπείρους. Τα παγκόσμια προγράμματα του Asteroid Day, συμπεριλαμβανομένου του Asteroid Day LIVE, είναι προγράμματα του Ίδρυμα Asteroid, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα το Λουξεμβούργο.

Η Ημέρα των Αστεροειδών συνιδρυτήθηκε από τον αστροφυσικό και τον γνωστό μουσικό Δρ Brian May της ροκ ομάδας QUEEN. Apollo 9 Αστροναύτης Rusty Schweickart; Κινηματογράφος Grig Richters; και B612 Πρόεδρος Danica Remy, για την προώθηση της ευαισθητοποίησης και την παροχή γνώσεων στο ευρύ κοινό σχετικά με τη σημασία των αστεροειδών στη διαμόρφωση του σύμπαντος μας και το ρόλο που παίζουν στο ηλιακό μας σύστημα σήμερα. Τα γεγονότα προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 30ης Ιουνίου, της ημερομηνίας του μεγαλύτερου αντίκτυπου της Γης από την αστεροειδή στην καταγραμμένη ιστορία (Tunguska).

Σε μόλις πέντε χρόνια, η Ημέρα των Αστεροειδών εξελίχθηκε για να συμπεριλάβει τη συμμετοχή όλων των μεγάλων εθνικών διαστημικών οργανισμών, ESA, JAXA, Roscosmos και NASA, και εξέχοντες επιστήμονες, αστρονόμοι, εκπαιδευτικοί και μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως. Το 2016, τα Ηνωμένα Έθνη κήρυξαν την Ημέρα των Αστεροειδών μια επίσημη ημέρα εκπαίδευσης, η οποία ξεκίνησε εν μέρει από την ανάγκη να κατανοηθεί καλύτερα ο ρόλος των αστεροειδών, μετά την επίδραση των μετεωριτών στις 15 Φεβρουαρίου 2013 στο Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας.

“Στόχος μας είναι να αφιερώσουμε μία μέρα κάθε χρόνο για να μάθουμε για τους αστεροειδείς, για την προέλευση του σύμπαντος μας, και να υποστηρίξουμε τους πόρους που χρειάζονται για την εύρεση αστεροειδών”, εξηγεί ο Δρ May.

Ένας κύριος συνεργάτης στην Ημέρα των Αστεροειδών είναι η κυβέρνηση του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου μέσω του Λουξεμβουργιανού Οργανισμού Διαστήματος, ο οποίος ηγείται της πρωτοβουλίας SpaceResources.lu. “Το Λουξεμβούργο δεσμεύεται να στηρίξει και να καλλιεργήσει την αναπτυσσόμενη εμπορική διαστημική βιομηχανία και να συμβάλει στην ειρηνική εξερεύνηση και τη βιώσιμη χρήση των πόρων από τα ουράνια σώματα, συμπεριλαμβανομένων των φεγγαριών ή αντικειμένων κοντά στη γη όπως οι αστεροειδείς », δήλωσε η Etienne Schneider, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας του Λουξεμβούργου. “Η Ημέρα του Αστεροειδούς υποστηρίζει τους στόχους της πρωτοβουλίας SpaceResources.lu, εκπαιδεύοντας τον κόσμο για αστεροειδείς, διαστημικές αποστολές και ό, τι είναι δυνατό μέσα στην αναδυόμενη οικονομία του Νέου Διαστήματος”.

Οι εκδηλώσεις για την Ημέρα του Αστεροειδούς 2019 θα πραγματοποιηθούν και στις πέντε ηπείρους και βρίσκονται στο στάδιο της οργάνωσης από τοπικούς οργανισμούς και περιλαμβάνουν:

Στην Ευρώπη: το Υπουργείο Παιδείας του Λουξεμβούργου, το SpaceResources.lu και το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας διοργανώνουν εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βιέννη της Αυστρίας θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη συλλογή μετεωριτών στον κόσμο. Στην Ελλάδα, το νέο Ελληνικό Μουσείο Μετεωρίτων φιλοξενεί μια ποικιλία εκδηλώσεων.

Στη Βόρεια Αμερική: Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και πάλι στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος του Smithsonian στην Ουάσινγκτον, το Μουσείο Φύσης και Επιστήμης Perot στο Ντάλας του Τέξας, εκτός από άλλα επιστημονικά κέντρα, πανεπιστήμια και κέντρα αστρονομίας σε όλες τις ΗΠΑ, Τον Καναδά και το Μεξικό.

Στη Νότια Αμερική: Μια ομάδα αστρονομικών σακιδέων που ονομάζεται Μοχίλερος Αστρονομικός, θα κάνει στάση σε ολόκληρη την περιοχή για να διδάξει την αστρονομία σε σχολεία, πλανητάρια και κοινότητες. Αστρονομικά ιδρύματα σε ολόκληρη τη Βραζιλία θα συζητήσουν αστεροειδείς σε εκδηλώσεις που γιορτάζουν τα 100 χρόνια της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. Η Χιλή θα έχει συντονίσει δραστηριότητες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην Αφρική: η Μοζαμβίκη θα φιλοξενήσει ειδική παρουσίαση σχετικά με τους αστεροειδείς στην Εθνική Τηλεόραση (TVM), σε συντονισμό με τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU), σε ειδική σύνοδο κατά τη διάρκεια της Συνάντησης της Εθνικής Αστρονομικής Εταιρείας. Η Επιστημονική Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της Αιγύπτου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με τίτλο “Αστεροειδείς και Ασφάλεια της Γης” στο Εθνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Αστρονομίας και Γεωφυσικής στο Κάιρο.

Στην Ασία: το Καζακστάν Fesenkov Astrophysical Institute, στο Almaty θα φιλοξενήσει διαλέξεις και δραστηριότητες για τους μαθητές. Σε όλο το Ισραήλ διοργανώνονται εκδηλώσεις στο Παρατηρητήριο Givatayim, στο Νετανιά και στο Διαστημικό Κέντρο Yarqa.

Θέματα της Ημέρας του Αστεροειδούς 2019 κυμαίνονται από την επιστήμη των αστεροειδών στη διαμόρφωση του ηλιακού μας συστήματος σε συζητήσεις νέων βιομηχανιών διαστημικής που επιταχύνουν τις τεχνολογίες για την προώθηση διαστημικών δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες θα τονίσουν επίσης τις τρέχουσες αποστολές που προωθούν τις προσπάθειες προσδιορισμού των χαρακτηριστικών και των τροχιών των αστεροειδών και αναπτύσσουν μεγαλύτερες τεχνικές ανίχνευσης, εντοπισμού και εκτροπής: DART, η πρώτη επίδειξη μιας κινητικής τεχνικής κρούσης για να αλλάξει η κίνηση ενός αστεροειδούς στο διάστημα. (NASA / ESA). και δύο αποστολές μελέτης και δειγματοληψίας: Hayabusa 2, (JAXA). και OSIRIX REx (NASA).

Δείτε το σχετικό αφιέρωμα του zougla.gr:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης