Στις 8 Δεκεμβρίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας θα εκτοξεύσει το σκάφος Chang’e-4, το πρώτο που θα επισκεφθεί την επιφάνεια της μακρινής πλευράς της Σελήνης.

Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA) προετοιμάζει μια σειρά από αποστολές στις απομακρυσμένες πλευρές του Φεγγαριού, εκτοξεύοντας τον περασμένο Μάιο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το δορυφόρο επικοινωνιών Queqiao και ταυτόχρονα σχεδιάζοντας τους νέους ισχυρούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα, ο οργανισμός είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα, στέλνοντας το σύστημα Chang’e-4 στο φυσικό δορυφόρο της Γης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα θα εκτοξευθεί το Σάββατο από το Κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων του Xichang στο Σιτσουάν και θα προσεγγίσει το φεγγάρι πριν το τέλος του έτους. Ο δορυφόρος θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στον κρατήρα Von Karman στο νότιο ημισφαίριο του φεγγαριού, κοντά στον Νότιο Πόλο του. Κατά την άφιξή του, το Chang’e-4 θα γίνει το πρώτο σκάφος που θα προσγειωθεί ποτέ στη μακρινή πλευρά του φεγγαριού, η οποία δεν βλέπει ποτέ προς τη Γη. Διαστημικά σκάφη έχουν προσεγγίσει στην περιοχή αυτή του φεγγαριού στο παρελθόν, έχοντας τραβήξει φωτογραφίες από τη σκοτεινή του πλευρά, δίχως ωστόσο να έχουν προσγειωθεί εκεί.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Δεδομένων Διαστήματος της NASA, το σύστημα βασίζεται στον πρόδρομο του, Chang’e-3, το οποίο φέρει μια σειρά από κάμερες, ένα φασματόμετρο ορατού και υπέρυθρου μήκους κύματος και Ραντάρ Σεληνιακής διείσδυσης.

Το σύστημα, θα φέρει επίσης μια συσκευή που ονομάζεται «Advanced Small Analyzer for Neutrals», η οποία θα εξετάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ ηλιακού ανέμου και της επιφάνειας της Σελήνης, σύμφωνα με το Σουηδικό Ινστιτούτο Φυσικής Διαστήματος, το οποίο κατασκευάζει τη συσκευή για την CNSA. Επίσης, ο δορυφόρος θα πραγματοποιήσει μετρήσεις της ανόργανης σύνθεσης του αστρικού σώματος, θα διεξάγει πειράματα ραδιοαστρονομίας και τέλος, θα διερευνήσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης χλωρίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tweet του Andrew Jones, δημοσιογράφου που ασχολείται με το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, αναφέρει πως αν η εάν η αποστολή του πυραύλου Long March 3B είναι επιτυχής, τότε η Κίνα θα είναι έτοιμη να προχωρήσει με την αποστολή προσσελήνωσης του συστήματος Chang’e-4 στην απομακρυσμένη επιφάνεια του Φεγγαριού.

«Αυτή η αποστολή είναι σίγουρα ένα σημαντικό επίτευγμα στη σεληνιακή εξερεύνηση», δήλωσε στο Standard ο Carolyn van der Bogert, πλανητικός γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Münster της Γερμανίας.

Όπως ανέφερε το Sputnik νωρίτερα φέτος, το Chang’e-4 δεν προοριζόταν να ταξιδέψει ποτέ στο φεγγάρι. Ωστόσο, η αποτυχία του πυραυλοκινητήρα του Chang’e-5 την περασμένη χρονιά, άλλαξε άρδην τα δεδομένα, με την CNSA να προωθεί εκ νέου το Chang’e-4, ελπίζοντας να τοποθετήσει το Chang’e- 5 στο φεγγάρι τον επόμενο χρόνο με σκοπό η συλλογή σεληνιακών δειγμάτων.

Καταλήγοντας, σύμφωνα με τον Li Guoping, διευθυντή του Τμήματος Μηχανικής Συστημάτων στο CNSA, μετά την αποστολή του Chang’e-4, τα συστήματα αυτά θα τοποθετηθούν για πρώτη φορά στην ιστορία στους βόρειους και νότιους πόλους της Σελήνης, με τα επανδρωμένα ταξίδια να ξεκινούν προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης