Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που κόβει την ανάσα με πλάνα από τον πλανήτη Δία και τον δορυφόρο του, τον Γανυμήδη, με εντυπωσιακές λήψεις «ντυμένες» με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ή αλλιώς Vangelis, του οποίου οι νότες «απογειώνουν» το ήδη εκθαμβωτικό οπτικό υλικό. 

Η μουσική του πασίγνωστου συνθέτη είναι κατάλληλη για ένα τέτοιο βίντεο καθώς προκαλεί αμέσως δέος στον ακροατή, με την επιβλητικότητά της. Παρόλο που ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έχει γράψει μουσική για μία ευρεία γκάμα έργων, για μεγάλο μέρος του κοινού οι μελωδίες του είναι συνυφασμένες με την επιστημονική φαντασία, έπειτα από την εμβληματική μουσική που έγραψε για την ταινία Blade Runner του Ridley Scott. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βίντεο της NASA, οι εικόνες και η μουσική «δένουν» απόλυτα μεταξύ τους και εντυπωσιάζουν εξίσου. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. 

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο: 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποστολή της NASA 

Στις 7 Ιουνίου 2021, το διαστημόπλοιο της NASA, Juno, πέταξε πιο κοντά στο παγωμένο φεγγάρι του πλανήτη Δία, τον Γανυμήδη, από οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο εδώ και δύο δεκαετίες. Μία σχεδόν ημέρα μετά, το Juno έκανε την 34η πτήση στον Δία, κινούμενο πάνω από την ατμόσφαιρα του πλανήτη από τον έναν πόλο στον άλλον σε λιγότερο από 3 ώρες.

Το διαστημικό σκάφος Juno της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πέρασε κοντά από τον Γανυμήδη, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Δία και όλου του ηλιακού συστήματός μας, και έστειλε στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες του μακρινού παγωμένου φεγγαριού-μαμούθ.

Το σκάφος πλησίασε σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων πάνω από τον Γανυμήδη, ο οποίος με διάμετρο 5.260 χιλιομέτρων είναι μεγαλύτερος και από τον πλανήτη Ερμή. Η NASA είχε προηγουμένως μελετήσει τον Γανυμήδη αρχικά με τις αποστολές Voyager στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και μετά με το σκάφος Galileo το 2000.

Το Juno, που εκτοξεύτηκε πριν μία δεκαετία και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία από τον Ιούλιο του 2016, θα συνεχίσει να μελετά τον γιγάντιο πλανήτη και την ταραχώδη ατμόσφαιρά του έως το 2025 και θα περάσει κοντά και από άλλα μεγάλα φεγγάρια του, όπως την Ευρώπη το 2022 και την Ιώ το 2023. Ο Δίας έχει 79 γνωστούς δορυφόρους και ο Γανυμήδης ανακαλύφθηκε αρχικά από τον Γαλιλαίο το 1610, μαζί με τρία άλλα μεγάλα φεγγάρια του Δία.

Του χρόνου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα εκτοξεύσει την αποστολή JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), που θα κάνει αλλεπάλληλες προσεγγίσεις σε τρία μεγάλα φεγγάρια του Δία (Γανυμήδη, Ευρώπη, Καλλιστώ), προτού τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη το 2032. Στο μεταξύ, μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, η NASA θα έχει εκτοξεύσει τη νέα αποστολή της Europa Clipper με προορισμό τον δορυφόρο Ευρώπη, που διαθέτει έναν τεράστιο υπόγειο ωκεανό, με πιθανή παρουσία ζωής.

Το εντυπωσιακό βίντεο της NASA

Το βίντεο, διαρκείας 3,5 λεπτών, ξεκινά με την προσέγγιση του Juno στον Γανυμήδη, αποτυπώνοντας αρκετές από τις σκοτεινές και φωτεινές περιοχές του δορυφόρου του Δία, καθώς και τον Τρος, έναν από τους μεγαλύτερους και τους πιο λαμπερούς κρατήρες του δορυφόρου.

Χρειάζονται σχεδόν 15 ώρες προκειμένου το Juno να διανύσει 1,18 εκατομμύρια χιλιόμετρα μεταξύ του Γανυμήδη και του πλανήτη Δία. Καθώς πλησιάζει στον πλανήτη, το διαστημόπλοιο επιταχύνει, προωθούμενο από την ισχυρή βαρύτητα του Δία (20.000 φορές πιο ισχυρή από της Γης) και αναπτύσσοντας ταχύτητα 210.000 χιλιομέτρων την ώρα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης