Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του πυραύλου από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι των ΗΠΑ,με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό σταθμό, που θα μεταφέρει το βιολογικό υλικό από το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας όπως ανέφερε σήμερα μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και καθηγητής Ιατρικής κ.Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Κρήτη καθώς για πρώτη φορά ένα ελληνικό ερευνητικό Ίδρυμα θα συμμετάσχει σε μια διεθνή βιοϊατρική μελέτη, η οποία θα διεξαχθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε o κ.Ταβερναράκης, το ερευνητικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να μελετήσει πώς η έλλειψη βαρύτητας στο διάστημα επηρεάζει το μυϊκό σύστημα και τη φυσική κατάσταση του οργανισμού. Απώτερος στόχος φυσικά είναι η επανδρωμένη αποστολή στον Άρη με τη μακροχρόνια παραμονή του ανθρώπου στο διάστημα αλλά και στον διεθνή σταθμό. Παράλληλα σύμφωνα με τον καθηγητή η έρευνα στοχεύει και στην κατανόηση των μυστικών από τις βιολογικές επιπτώσεις των ιστών και των κύτταρων ενός οργανισμού μετά από παρατεταμένη έκθεση σε συνθήκες μικροβαρύτητας και πως αυτά επηρεάζονται.

Επίσης πώς επιδρά η έλλειψη βαρύτητας στη μυϊκή και νευρωνική μορφολογία και λειτουργία ενός οργανισμού αλλά και η κοσμική ακτινοβολία στη διαδικασία της γήρανσης.Τα αποτελέσματα της μελέτης που θα πραγματοποιηθεί θα βοηθήσουν τους επιστήμονες και στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρικνσον.

Τα δείγματα του νηματώδους σκώληκα Caenorhabditis elegans θα ταξιδέψουν μέσα σε ειδικούς σάκους που θα περιέχουν οξυγόνο, με προορισμό το Διαστημικό Σταθμό όπου θα παραμείνουν μέχρι την αναπαραγωγή τους. Οι ανθεκτικές προνύμφες θα καταψυχθούν στους μείον 80 βαθμούς Κελσίου και μετά θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής τους στη Γη, προκειμένου να μελετηθούν από τους ερευνητές οι μεταβολές που θα έχουν στο μεταξύ υποστεί στο νευρικό και μυϊκό τους σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη διεθνή έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν τέλος του 2019 αρχές του 2020, συντονίζουν ο Δρ. Τιμ Έθεριτζ του Πανεπιστήμιου του Έξετερ και ο καθηγητής Nate Szewczyk του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ της Βρετανίας, συμμετέχει η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Νεκτάριου Ταβερναράκη, πρόεδρου του ΙΤΕ, διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συμμετέχουν επίσης επιστήμονες από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας στο ΙΤΕ

Ο κ.Ταβερναράκης αναφέρθηκε και στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο 2019 ενώ το ΙΤΕ θα αναλάβει να εξοπλίσει και να στελεχώσει διοικητικά και επιστημονικά το νέο ινστιτούτο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΤΕ το ινστιτούτο σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης θα ασχοληθεί με την έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων,την παραγωγή και εξόρυξη του πετρελαίου και το σημαντικό,με την έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτή τη διαδικασία.

Πηγή: e-kriti.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης