Η Γαλλία βίωσε την Κυριακή έναν «πολιτικό σεισμό», καθώς το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο προηγείται σε όλα τα exit polls για τις ευρωεκλογές με το εντυπωσιακό 25% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ περιορίζεται στην τρίτη θέση, πίσω από το κεντροδεξιό UMP, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

H Λε Πεν έπειτα από την ανακοίνωση των exit polls, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ζήτησε την άμεση διάλυση της γαλλικής βουλής, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος αφότου τα exit polls έδειξαν τέτοια απόρριψη;», για να προσθέσει στη συνέχεια: «Είναι ανεπίτρεπτο η βουλή να μην αντιπροσωπεύει σε τέτοιον βαθμό τον γαλλικό λαό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα επισημαίνει, ακόμα, ότι η Λε Πεν ήταν το απόλυτο φαβορί ήδη από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, χαρακτηρίζοντας το κόμμα της ως «το νούμερο 1 κόμμα της Γαλλίας».

Ο «Guardian» χαρακτηρίζει τη νίκη αυτή ως «το δεύτερο χαστούκι στο πρόσωπο της διοίκησης του Ολάντ μέσα σε ελάχιστους μήνες από την καταστροφική πορεία του στις τοπικές εκλογές τον Μάρτιο».

Κατά τα άλλα, συνεχίζει η εφημερίδα, «στην Ευρώπη οι εκλογές στέλνουν ένα δυνατό αντιευρωπαϊκό μήνυμα, με τα ευρωσκεπτικιστικά και ακραία κόμματα να λαμβάνουν υψηλά ποσοστά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, κατά τη βρετανική εφημερίδα, είναι η Ελλάδα, όπου το αριστερό κόμμα που αντιμάχεται τη λιτότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται πρώτος, αλλά ταυτόχρονα το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής παίρνει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό, γύρω στο 10%, εκλέγοντας τουλάχιστον δύο βουλευτές από τους συνολικά 21 που έχει η Ελλάδα. Η εφημερίδα φέρνει σε αντιδιαστολή τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής και το γεγονός πως μεγάλη μερίδα των Ελλήνων ψηφοφόρων αψήφησε το ότι η οργάνωση ερευνάται από τη δικαιοσύνη για εγκληματική δράση και ότι πολλά στελέχη και μέλη της, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης της Νίκος Μιχαλολιάκος, είναι προφυλακισμένα και ερευνώνται από τη δικαιοσύνη.

Όσο για το προβάδισμα τριών μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ από τη συγκυβερνώσα Νέα Δημοκρατία, ο «Guardian» επισημαίνει ότι νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αντικατοπτρίζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις επώδυνες περικοπές που επέβαλε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια στο όνομα του οικονομικού προγράμματος διάσωσης».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης