Αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συζητείται το ποιοι θα δικαιούνται την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα αυτό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τοποθετήσεις από πλευράς ΔΗΚΟ για το ζήτημα των εποίκων.

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει αλλοίωση στον δημογραφικό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σύγκριση με την κατάσταση πραγμάτων το 1960» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς εάν υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά στους αριθμούς των εποίκων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, ενώ διευκρίνισε ότι το θέμα των εποίκων δεν συζητείται μόνο στο πλαίσιο του περιουσιακού.

«Υπάρχει συγκεκριμένο κεφάλαιο, στο οποίο συζητούμε το θέμα, υπάρχει το θέμα της ιθαγένειας» είπε και πρόσθεσε ότι αυτό που συζητείται τώρα είναι ποιοι θα έχουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «από κει και πέρα το περιουσιακό αγγίζει και άλλες σημαντικές πτυχές του Κυπριακού και μια από αυτές είναι και το θέμα των εποίκων».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «όταν υπάρξει η οποιαδήποτε συμφωνία – και αυτό είναι μήνυμα προς όλους – ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως έχει δημόσια δηλώσει, θα ενημερώνει τον κυπριακό λαό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση αν θα διευθετηθεί πρώτα ποιοι από τους έποικους θα έχουν δικαίωμα να παραμείνουν και στη συνέχεια αν έχουν δικαίωμα επί της περιουσίας ή αντιστρόφως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα κριτήρια, θα υπάρχει και συζήτηση για κάποιους ορισμούς, κάποιες έννοιες και στο πλαίσιο της συζήτησης για τις κατηγορίες, που είναι η ουσία του περιουσιακού, θα συζητηθούν και αυτά τα θέματα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η σταθερή θέση της κυβέρνησης, μετά την αναγνώριση του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία, είναι ότι «ο ιδιοκτήτης έχει τον πρώτο λόγο στην περιουσία του».

Επίσης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη την παρουσία του εκπροσώπου του προέδρου της Κομισιόν για το Κυπριακό Πίτερ Βαν Νούφελ στις διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετέχει στις συζητήσεις για θέματα που άπτονται όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού.

Στις δύο τελευταίες συναντήσεις των διαπραγματευτών, οι οποίες έγιναν στην παρουσία του κυρίου Βαν Νούφελ, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, συζητήθηκαν τα θέματα της ιθαγένειας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ενώ τη Δευτέρα θα κυριαρχήσει το περιουσιακό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης