Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, ο ψευδοπρωθυπουργός στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό. Παρατηρητές στη Λευκωσία δεν θεωρούν άσχετη την επίθεση, η οποία κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες, με την παρουσία του Οζγκιουργκούν στο συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη, στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν.

​”Ναι μεν είμαστε υποχρεωμένοι για λύση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει τότε χαθήκαμε ή καήκαμε”
“Βλέπω ένα περιβάλλον συνθλιμμένο και συρρικνωμένο, με πιέσεις και χίλια ζόρια, (ο Ακιντζί) να ικετεύει για συμφωνία στο Κυπριακό. Εγώ αντιδρώ και δεν μπορώ να δεχθώ κάτι τέτοιο. Εάν υπάρχει κάποιος που το δέχεται αυτό, ορίστε, ας περπατήσει σε αυτό τον δρόμο μαζί με τον κ. Ακιντζί”, είναι μια φράση του ψευδοπρωθυπουργού που είναι χαρακτηριστική των κλιμακούμενων επικρίσεών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ναι μεν είμαστε υποχρεωμένοι για λύση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει τότε χαθήκαμε ή καήκαμε”, συμπλήρωσε ο Οζγκιουργκιούν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ακιντζί απαθή: “Η ελληνοκυπριακή πλευρά”, πρόσθεσε, “προχωρεί παράλληλα σε συμφωνίες με άλλες χώρες για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και ο Ακιντζί παραμένει απαθής. Αυτό τον ηγέτη θέλει ο τουρκοκυπριακός λαός, αυτήν τη στάση θέλει;” ανέφερε ο Οζγκιουργκιούν.

ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν

Ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει ότι καταβάλλεται προσπάθεια από την ψευδοκυβέρνηση για υποβάθμισή του και παρουσίασή του ως αναξιοπρεπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Διαχειρίζομαι το Κυπριακό με τη δύναμη που μου έδωσε ο λαός . Όχι με αίσθημα στραπατσαρισμένου, αλλά με περηφάνια και τιμή. Όχι ικετεύοντας για λύση αλλά με αποφασιστικότητα για λύση. Η επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον μου και η προσπάθεια αποδυνάμωσής μου στο τραπέζι, είναι μια στάση που δεν αρμόζει στη θέση του. Είναι αυτός που χάνει την αξιοπρέπεια του”, ανέφερε ο Ακιντζί.

Αφού σημείωσε ότι ο Οζγκιουργκιούν ουδέποτε του μετέφερε τη διαφωνία του και επισήμανε πως το κάνει τώρα παραμονές μίας σημαντικής περιόδου των συνομιλιών, ο Ακιντζί περαιτέρω ανέφερε ότι η λύση δεν ήρθε, εξ υπαιτιότητας της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία, όπως υποστήριξε, δεν επιδεικνύει τον απαραίτητο ρεαλισμό.

“Όταν έρθει εκείνη η μέρα (της λύσης) όπου θέλει ας πάει ο πρωθυπουργός. Ας μην ανησυχεί με ποιον θα πάω εγώ. Εγώ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνεχίσω τον δρόμο μου μαζί με το λαό μου”, κατέληξε ο Ακιντζί στην ανακοίνωσή του, που είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στην ψευδοκυβέρνηση και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο Μουσταφά Ακινζί

Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μπήκε στη διαμάχη παίρνοντας καθαρά το μέρος του Ακιντζί. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος δήλωσε πως σε αντίθεση με τον Ακιντζί, που, διεξάγει τις διαπραγματεύσεις ως “εκλεγμένος πρόεδρος”, ο Οζγκιουργκιούν έγινε τυχαία “πρωθυπουργός”.

Επισημαίνεται ότι ο Οζγκιουργκιούν έγινε “πρωθυπουργός” όταν παραιτήθηκε η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση λόγω των διαφωνιών της με τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να επιβάλει τη θέλησή της σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής στα κατεχόμενα, δημιουργώντας “παράρτημα” της υπηρεσίας παρακολούθησης των Πανεπιστημίων και των νέων στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Ο ελληνισμός πρέπει να αλλάξει νοοτροπία

Στην αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας του ελληνισμού στην Κύπρο και στην Ελλάδα αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος βρέθηκε στην Κέρκυρα με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις του νησιού για τα 300 χρόνια της σωτηρίας του τόπου από την πολιορκία των Οθωμανών.

“Πιστεύω ότι ο ελληνισμός για να πάει μπροστά και εδώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία. Πρέπει να μάθει να δουλεύει σκληρά, πρέπει να μάθει να πληρώνει φόρους, διότι το κράτος δεν έχει μηχανή για να κόβει χρήματα για να δίνει όσα θέλει ο λαός. Το κράτος συντονίζει παίρνει φόρους και δίνει μεροκάματο σε αυτούς που εργάζονται, δίνει μία στήριξη στους φτωχούς και στους ασθενείς, αλλά χρειάζεται να πάρει από τον λαό για να δώσει στον λαό. Η νοοτροπία η δική μας, δυστυχώς, είναι να παίρνουμε χωρίς να δίνουμε, αυτό δεν γίνεται, αυτή η νοοτροπία πρέπει να φύγει από πάνω μας. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη διώξουμε αυτήν τη νοοτροπία, πιστεύω ότι θα πάμε μπροστά” δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

​”Το αποτυχημένο πραξικόπημα δεν είχε καμία επίπτωση στην Κύπρο, είναι άγνωστο όμως τι θα επιφέρει στο μέλλον”
Την ίδια ώρα ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στην απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στην Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι δεν είχε καμία επίπτωση στην Κύπρο, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ζήτημα επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν στην Τουρκία.

“Το πραξικόπημα που έγινε στην Τουρκία και απέτυχε, δεν είχε καμία επίπτωση επί της Κύπρου, είναι εσωτερικό θέμα και αν συμβεί κάτι θετικό ή αρνητικό, μάλλον θα απασχολεί την Τουρκία ή θετικά ή αρνητικά, δεν ξέρει κανείς πώς θα δουλέψει, διότι έχει τιμωρήσει αρκετούς ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και μπορεί να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα, μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που θέλει ο κ. Ερντογάν, αλλά δεν το αποκλείω να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Εύχομαι να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις ούτως ώστε ο λαός να μη διχαστεί, γιατί ο εθνικός διχασμός είναι ο χειρότερο εχθρός. Το ζήσαμε, το βιώσαμε στην Κύπρο και εύχομαι κανένα έθνος να μη φτάσει σε αδελφοκτόνο πόλεμο” τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα, που παραμένει άλυτο, εξέφρασε την άποψη, πως οφείλεται κυρίως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που έχουν επιβάλλει “δια των όπλων” όπως χαρακτηριστικά είπε, οι Τούρκοι, στην κατεχόμενη Κύπρο.

“Είναι ένα ζήτημα εθνικό που συζητούν πάνω από μισό αιώνα. Δεν κλείνει αυτό το θέμα, όχι γιατί δεν το θέλουν οι κυπριακές κυβερνήσεις, όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας από την αρχή μέχρι σήμερα, όλοι ήθελαν λύση, αλλά μια λύση που θα πρόσφερε ειρήνη στον λαό και όλα τα αγαθά. Δεν πέτυχε γιατί δυστυχώς η Τουρκία τα θέλει όλα. Μιλώ για τις πραγματικότητες που υπάρχουν και οι πραγματικότητες είναι τα σπίτια και οι περιουσίες των προσφύγων μας, ότι ανήκουν στους Τούρκους που δια της ισχύος των όπλων έδιωξαν τους δικούς μας και τα κατέκτησαν. Αυτό δεν θα γίνει δεκτό ποτέ, όσα χρόνια και αν περάσουν. Όσοι αιώνες και αν περάσουν. Αυτός είναι ο λόγος που δεν κλείνει ποτέ το εθνικό μας θέμα.

Εμείς θερμοπαρακαλούμε τον Άγιο Σπυρίδωνα, όπως πριν τριακόσια χρόνια έκανε το μεγάλο θαύμα και γλύτωσε το νησί από τους Τούρκους και η θάλασσα της Κέρκυρας έγινε ο υγρός τάφος τους, το ίδιο να κάνει και για την Κύπρο, να βοηθήσει ώστε ο Αττίλας να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από τη γη των πατέρων μας” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄.

Σήμερα το πρωί ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναχώρησε από την Κέρκυρα, έπειτα από την πενθήμερη διαμονή του στο νησί, όπου και προεξήρχε όλων των θρησκευτικών εκδηλώσεων που έγιναν προς τιμήν του Αγίου Σπυρίδωνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης