Στο διακαναλικό του διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έριξε τις ευθύνες της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ως εξής:  

«Θα ευχόμουν η συνάντηση να ήταν για να ανακοινώσω την πρόοδο. Λυπούμαι που αντί τούτου υποχρεούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν σε αποτυχία. Δεν θέλω να μπω στη λογική επίρριψης ευθυνών. Δεν θα αφήσω αναπάντητους τους ισχυρισμούς ότι οι ευθύνες βαραίνουν την πλευρά μας.  Η μετάβαση στο εξωτερικό έγινε μετά από επιθυμία του Τουρκοκύπριου  ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να υπάρξει ελεύθερη διαπραγμάτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ενόψει των δυσκολιών που προέκυψαν από την τουρκοκυπριακή πλευρά, δέχτηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση.  Και εξέφρασα την  ετοιμότητα για καθορισμό του καθεστώτος για τους Τουρκοκύπριους  που θα έμεναν υπό Ελληνοκυπριακή  διοίκηση και τους Ελληνοκυπρίους  που θα επέστρεφαν στην Καρπασία.

​«Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαιτούμενη ευελιξία ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση»Επετεύχθη συμφωνία για το ποσοστό του Τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου. Για τον αριθμό των προσφύγων έγινε εκτεταμένη συζήτηση που επέτρεψε στους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών  να τους  υπολογίσουν σε 94.000 ως το μέγιστο.  Στο δεύτερο στάδιο των συνομιλιών η Τουρκοκυπριακή πλευρά  μετέφερε τις ανησυχίες της για την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη. Μετά από τηλεφωνικές παρεμβάσεις αυτές οι ανησυχίες της Ελλάδας ξεπεράστηκαν.

Η Τουρκοκυπριακή  πλευρά κατ’ αντίθεση με όσα συμφωνήθηκαν πρότεινε ότι οι Ελληνοκύπριοι  που θα επέστρεφαν θα ήταν 55 χιλιάδες και θα έφτανε μέχρι τις 65.000. Προφανής η πρόθεση διασύνδεσης του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Απέρριψα ως απαράδεκτη την πρόταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατέβαλα προσπάθειες μέχρι την υστάτη στιγμή. Η Τουρκοκυπριακή  πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία παρά τις προσπάθειές μας.Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο από εκεί που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν.

Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στον πρωθυπουργό της Ελλάδας για τη σωστή του στάση και τη στήριξη που μας παρείχε»

Τόνισε πως οι συζητήσεις για το εδαφικό ναυάγησαν εξαιτίας της αδιαλλαξίας της τουρκοκυπριακής πλευράς και της αδιαλλαξίας του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. «Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαιτούμενη ευελιξία ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. 

«Είμαι έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο από εκεί που σταμάτησαν στο Μοντ Πελεράν αλλά με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», συνέχισε. «Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την στήριξη που μου έδωσε αλλά και όλης της διαπραγματευτικής ομάδας» είπε  ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Να σημειώσουμε πως και κατά την διάρκεια των ερωτήσεων των δημοσιογράφων ευχαρίστησε εκ νέου άλλες δυο φορές τον Έλληνα Πρωθυπουργό. 

Γίνεται αντιληπτό πως η Ελληνοκυπριακή πλευρά είχε κοινούς στόχους και με ομοψυχία προσήλθε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά η Τουρκοκυπριακή πλευρά με την στάση της οδήγησε σε «ναυάγιο» την όλη προσπάθεια. 

Δεν έβγαλαν είδηση οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων 

Στην συνέχεια ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων χωρίς ωστόσο από αυτές να βγει κάποια νέα είδηση.  Ήταν ιδιαίτερα φειδωλός στις απαντήσεις του και προσπάθησε με γενικόλογες τοποθετήσεις να αποφύγει τις οξύνσεις  με την τουρκοκυπριακή πλευρά χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε μελλοντική συνέχιση των διαπραγματεύσεων. 

Για τον λόγο αυτό παρά τις επίμονες ερωτήσεις τους δεν θέλησε να τοποθετηθεί στο εάν ο κ. Ακιντζί είχε την στήριξη του Ερντογάν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

Δήλωσε πως η Τουρκοκυπριακή πλευρά υπαναχώρησε από θέσεις που είχαν συμφωνηθεί με στόχο να διασυνδέσει το εδαφικό με το ζήτημα της ασφάλειας. Σημείωσε πως είχε συμφωνηθεί πως το έδαφος που θα παρέμενε υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση θα ήταν 29,2% ως 28,2%. Με βάση αυτά τα ποσοστά τα Ηνωμένα Έθνη είχαν υπολογίσει και τον αριθμό των Ελληνοκυπρίων προσφύγων που θα επέστρεφαν στις περιουσίες τους.

Τόνισε πως ο ίδιος αν και είχε προτείνει να επιστρέψουν 78.000 – 94.000 άτομα, δέχθηκε όπως επιστρέψουν τελικώς 78.000 – 92.000 άτομα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί πρότεινε να επιστρέψουν 55.000-64.000 κάτι που ήταν φανερό ότι οδηγούσε σε αδιέξοδο και διακοπή των συνομιλιών.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως η μετάβαση στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Τουρκοκύπριου ηγέτη με σκοπό να συζητηθούν τα τρία κριτήρια του εδαφικού.

1.Η έκταση του εδάφους
2.Ο αριθμός των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό Ελληνοκυπριακή  διοίκηση
3.Η έκταση της ακτογραμμής

Τελικά σε κανένα από τα τρία δεν επετεύχθη συμφωνία. Δεν θεωρούμε τυχαίο όμως πως αμέσως μετά το «ναυάγιο» στον Μοντ Πελεράν  ο ΟΗΕ καλεί τις δυο πλευρές  για νέες διαπραγματεύσεις. 

ΟΗΕ: Συνεχίστε τις διαπραγματεύσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν προέτρεψε σήμερα τον πρόεδρο της Κύπρου και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επανένωση της νήσου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του, ο Μπαν διαπιστώνει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξήχθησαν τις τελευταίες δέκα ημέρες και ότι «δεν προέκυψαν τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά τα κριτήρια  όσον αφορά το εδαφικό».

Ο Γ.Γ του ΟΗΕ αναφέρει ακόμη ότι «συμμερίζεται την απογοήτευση» των δύο ηγετών και «τους προτρέπει να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να ξεπεραστεί αυτή η συγκεκριμένη δυσκολία και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο» που έγινε στο Μοντ Πελεράν.

Ο Μπαν διαβεβαιώνει ότι θα έλθει ξανά σε επαφή με τους δύο ηγέτες για να «εξεταστούν τα επόμενα βήματα» και στο μεταξύ «καλεί τα μέρη να αποφύγουν κάθε δήλωση ή ενέργεια που θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την επανάληψη των συνομιλιών». «Δεν είναι ασυνήθιστο να ενσκήψουν προσωρινά εμπόδια όταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες φθάνουν στην τελική τους φάση», σημείωσε ακόμη ο Γενικός Γραμματέας.

Ο Μπαν Γκι-μουν κάλεσε ακόμη τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) να κάνουν ό,τι μπορούν για να «υποστηρίξουν τους δύο ηγέτες τις ημέρες και τις εβδομάδες που έρχονται, οι οποίες θα είναι κρίσιμες για τις διαπραγματεύσεις και για το μέλλον της Κύπρου».

Δεν γνωρίζουμε εάν οι εκκλήσεις του ΟΗΕ πιάσουν τόπο αυτό που ευχόμαστε είναι να λυθεί με δίκαιο τρόπο  το κυπριακό πρόβλημα  που αποτελεί πρωτίστως θέμα παράνομης κατοχής εδαφών. 

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης