Το μεγαλύτερο γκράφιτι στην Κύπρο είναι το επονομαζόμενο «πιο μακρύ ταξίδι, The Longest Journey» και βρίσκεται στον μεγάλο τοίχο που υπάρχει στην δεξιά πλευρά του δρόμου πηγαίνοντας προς το Παραλίμνι. Το γκράφιτι δρομολογήθηκε από το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Παραλιμνίου και δημιουργός και εκτελεστής του είναι ο καλλιτέχνης Αχιλλέας Μιχαηλίδης άλλως «Paparazzi».

Όπως εξήγησε στο Κυπριακό Πρακτορείο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Παραλιμνίου Χρίστος Φαρκωνή «το έργο είναι υλοποίηση του Συμβουλίου Νεολαίας και η χρηματοδότηση του έγινε από το Δήμο Παραλιμνίου. Για το έργο και κατόπιν ειδικής διαδικασίας προκήρυξης προσφορών, επιλέξαμε ένα καλλιτέχνη που αυτή τη στιγμή θεωρείται ο πιο γνωστός στην Κύπρο και δεν είναι άλλος από τον Αχιλλέα Μιχαηλίδη άλλως Paparazzi».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καλλιτέχνης, συνέχισε, «κυριολεκτικά έπιασε απόλυτα το νόημα που θέλαμε να δώσουμε στο συγκεκριμένο έργο και κατάφερε να αποδώσει στον άλλοτε άχρωμο, άοσμο και μουντό τοίχο, αυτό ακριβώς που θέλαμε να έχει, δηλαδή πολλά έντονα χρώματα, μια νότα δροσιάς, ζωντάνια, νεανικότητα, μπόλικη θάλασσα αλλά και παραλία». Πρόσθεσε ότι «το νόημα του γκράφιτι είναι ακριβώς η πρώτη εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης μπαίνοντας στο Παραλίμνι και το καλωσόρισμα που δέχεται από το Δήμο μας. Το έργο έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά του Παραλιμνίου, δηλαδή τον παραδοσιακό ανεμόμυλο, το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και τον ήλιο που βρίσκεται στην αρχή του γκράφιτι και συμβολίζει την πρώτη ανατολή του ήλιου στην Ευρώπη, η οποία γίνεται στο Κάβο Γκρέκο». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φαρκωνή ανέφερε πως «όταν μετρήθηκε ο τοίχος αντιληφθήκαμε ότι είναι ο πιο μεγάλος στην Κύπρο, έχει δηλαδή μήκος 135 μέτρων και με την ολοκλήρωση του έργου αποτελεί το μεγαλύτερο σε μήκος ενιαίο γκράφιτι σε όλη την Κύπρο. Θεωρούμε ότι οι απεικονίσεις του γκράφιτι αποδίδουν στον επισκέπτη την αίσθηση ακριβώς ενός «μακρού» ταξιδιού, ξεκινώντας δηλαδή από την πρώτη ανατολή της Ευρώπης, μέχρι τις ξάστερες καλοκαιρινές νύχτες, την ατελείωτη θάλασσα, τις ομπρέλες, τον ήλιο, το φως, τον τουρισμό και όλα τα υπόλοιπα».

Εξήγησε ακόμα ότι «ο καλλιτέχνης εργάστηκε ένα ολόκληρο μήνα πάνω στο συγκεκριμένο έργο, αφού εκτός από το γεγονός πως είναι ο μεγαλύτερος ενιαίος τοίχος σε ολόκληρη την Κύπρο, έχει και κυμαινόμενο ύψος, δηλαδή υπάρχουν σημεία τα οποία είναι δύο μέτρα και άλλα σημεία με τρία μέτρα ύψος». Ερωτηθείς για το όνομα που δόθηκε στο έργο, ο Χρίστος Φαρκωνή απάντησε «ότι το “The Longest Journey” δόθηκε επίτηδες στο έργο ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση του αξιοθέατου. Ο τίτλος έχει επίσης διπλή έννοια: το “The Longest” αναφέρεται στο ότι είναι το πιο μεγάλο σε μήκος γκράφιτι και το Journey είναι για να δείξει ακριβώς ένα ταξίδι, το οποίο ξεκινά από το διάστημα, έρχεται στη γη, ένα κοριτσάκι μπαίνει στη θάλασσα, μια κοπέλα αιωρείται και βγάζει μια φωτογραφία ενώ στο τέλος διακρίνεται μια φιγούρα με ένα σακίδιο στην πλάτη, που ουσιαστικά είναι οι αναμνήσεις του ταξιδιώτη από το ταξίδι του που μόλις ολοκληρώθηκε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης