Η συνάντηση της 9ης Αυγούστου ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αλλά και η μετέπειτα πορεία των προσπαθειών στο Κυπριακό θα αποτελέσουν ένα σημαντικό τεστ για τον Μουσταφά Ακιντζί.

Αυτή είναι η εκτίμηση της ελληνοκυπριακής διακυβέρνησης ένα δεκαήμερο πριν από το κρίσιμο ραντεβού Αναστασιάδη-Ακιντζί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λευκωσία θεωρεί πως στο επόμενο διάστημα θα διαφανούν από τη μια οι δυνατότητες του Μουσταφά Ακιντζί να διαχειριστεί το Κυπριακό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό και από την Τουρκία, και από την άλλη, με τη στάση που θα τηρήσει, εάν υπάρχει η δυνατότητα διαπραγματεύσεων για το εν λόγω ζήτημα. 

Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πως στο επόμενο διάστημα και κυρίως στη Νέα Υόρκη θα διαφανούν και οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σ’ ό,τι αφορά στο Κυπριακό. Εκτιμάται από τη Λευκωσία πως η πραγματοποίηση άτυπης διάσκεψης θα ξεκαθαρίσει και τη στάση της Άγκυρας σε σχέση πάντα με το Κυπριακό και την ύπαρξη δυνατοτήτων επανέναρξης των συνομιλιών. 

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε χθες πως δεν είναι θέμα χρονοδιαγράμματος ή χρόνου, αλλά είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης στο Κυπριακό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έδειξε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «άμα υπάρξει και εκδηλωθεί πολιτική βούληση από την Τουρκία, τότε ο χρόνος θα συντμηθεί». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτά τα δύο χρόνια που παρήλθαν σε απραξία από το Κραν Μοντανά, εκεί όπου είχαμε φτάσει, ήταν υπεραρκετά για να είχαμε μέχρι τώρα λύση. Εκείνο που λείπει διαρκώς είναι η πολιτική βούληση της Τουρκίας».

Ο κ. Προδρόμου είπε επίσης ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο μέχρι τις 9 Αυγούστου με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη όσο και στη συνέχεια μέχρι τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, «θα είναι καθοριστικό, διότι θα διαφανούν η στάση και οι δυνατότητες του Τουρκοκύπριου ηγέτη να ξεκινήσουμε ξανά τις συνομιλίες και να φτάσουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και για να διαπιστώσουμε κυρίως τη στάση της Τουρκίας».

Η συνάντηση της 9ης Αυγούστου έχει και την άλλη διάσταση που αφορά στις επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ. Υπενθυμίζοντας πως «η τελευταία συνεννόηση που είχε γίνει, και ο Πρόεδρος ήταν θετικός, ήταν να επισκεπτόταν η κα Λουτ την Κύπρο τις επόμενες ημέρες». Τελικά, θα γίνει η συνάντηση των δύο ηγετών για να καθοριστούν μετά οι επαφές. 

Ερωτηθείς αν αποσαφηνίζεται από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει μετατόπιση εκ μέρους μας από τη βάση λύσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «βεβαίως αποσαφηνίζεται η βάση της λύσης που είναι τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις των ΗΕ που επανέρχονται επισημότατα με το τελευταίο ψήφισμα του ΟΗΕ».

«Δεν χωράει συζήτηση μετά από αυτό το ψήφισμα, εκτός από τις αιτιάσεις που δημιουργεί η τουρκική προπαγάνδα. Βεβαίως, είναι σαφής η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας όχι μόνο στις επαφές του, αλλά και στις επίσημες τοποθετήσεις του» είπε.

Προδρόμου: Οι Τούρκοι κωλυσιεργούν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, στην επιμνημόσυνη ομιλία του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Σταύρου Στυλιανίδη, είπε επίσης ότι η Τουρκία εσχάτως κλείνει κάθε πόρτα διαλόγου επιτιθέμενη με παράνομες ενέργειες στη θάλασσα και σχεδιασμούς εναντίον της Αμμοχώστου.

«Απέναντι στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων είτε με επέμβαση τουρκικών σκαφών στη θάλασσα είτε με αξιώσεις για κοινές επιτροπές για τους υδρογονάνθρακες, που θα εξέθεταν προκαταβολικά σε αμφισβήτηση το κυπριακό κράτος, πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση της χώρας ούτε δικαιούται ούτε και διανοείται να παραιτηθεί από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καθησυχάζει για Ρωσία 

Η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική σ’ ό,τι αφορά στη στάση της Μόσχας έναντι της Λευκωσίας. Ο Πρ. Προδρόμου σημείωσε πως η θέση της κυπριακής κυβέρνησης ως προς τις κυπρο-ρωσικές σχέσεις είναι πάντα η ίδια και τελευταία έχει επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο Πούτιν και σε συνάντηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Λαβρόφ.

«Αν κάτι αλλάζει από τη ρωσική άποψη, θα το διαπιστώσουμε. Εντούτοις, οι τοποθετήσεις της Ρωσίας επί της ουσίας του Κυπριακού στο τελευταίο διάστημα είναι υπέρ της λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ, είναι υπέρ της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από τις σχέσεις που μπορεί να έχει η Ρωσία με την Τουρκία» είπε.
 

http://www.philenews.com/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης