Με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, θα συναντηθεί αύριο Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος υπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει και άλλους αξιωματούχους διαφόρων αμερικανικών υπηρεσιών που ασχολούνται με την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης. Το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός συμφώνησε αμέσως για την πραγματοποίηση της συνάντησης δείχνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί βαθιά για την τουρκική παραβατικότητα στη Μεσόγειο, αλλά και την ένταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο κ. Πομπέο και ο κ. Χριστοδουλίδης θα συζητήσουν θέματα που αφορούν στην ενέργεια, το Κυπριακό, και την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να θέσει την κλιμάκωση των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, οι οποίες επηρεάζουν και τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο κ. Χριστοδουλίδης αναμένεται να υποστηρίξει ότι οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες επηρεάζουν και την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς η Τουρκία δεν δείχνει ενδιαφέρον για τη δίκαιη επίλυσή του.

Επίσης, θα ενημερώσει για τις τριμερείς συναντήσεις της Κύπρου με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την επέκτασή τους και με άλλες χώρες. Ο κ. Πομπέο αναμένεται να ενημερώσει τον Κύπριο ομόλογό του για τις συνομιλίες του ιδίου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα είναι και ένας εκ των κύριων ομιλητών σε μεγάλο συνέδριο που διοργανώνεται στο ξενοδοχείο Willard της Ουάσινγκτον και το οποίο θα ασχοληθεί με πολιτικά και ενεργειακά θέματα, που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και την Κύπρο.

Με πληροφορίες στο philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης