Στο μείζον θέμα κατοχύρωσης των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με το φυσικό αέριο συμφωνούν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Αμφότεροι, σε χωριστές συνεντεύξεις τους στην εφημερίδα «Χαραυγή», δήλωσαν ότι τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, εφόσον λυθεί το Κυπριακό, διασφαλίζονται με τις συμφωνίες Χριστόφια – Ταλάτ και Χριστόφια – Έρογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα τούς έθεσε σειρά κοινών ερωτημάτων και από τις απαντήσεις τους προκύπτει, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ, ότι ξεκινούν από την ίδια βάση: τις συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ και Χριστόφια- Έρογλου.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι, με προϋπόθεση πως θα προηγηθεί η επίλυση του Κυπριακού, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων διασφαλίζονται, στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια- Έρογλου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η δημιουργία εθνικού ταμείου υδρογονανθράκων διασφαλίζει μια συνετή διαχείριση προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων της χώρας, συνεπώς και των Τουρκοκυπρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι οι Τουρκοκύπριοι διασφαλίζονται από τις συγκλίσεις στις οποίες κατάληξε ο ίδιος με τον κ. Ταλάτ και τον κ. Έρογλου.

Επίσης, ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης, ευθύς εξαρχής, θα έπρεπε να κάνει σημαία του τις συγκεκριμένες συγκλίσεις και να συνεχίσει τις συνομιλίες από αυτό το σημείο, προκειμένου να προλάβει την εισβολή της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επί του σημείου αυτού, ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η τουρκική εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου έγινε αιφνιδίως και μόνο έξι ημέρες πριν από την έναρξη της τρίτης φάσης των διαπραγματεύσεων.

«Συνεπώς δεν ετέθη θέμα, ώστε να απαιτείτο η όποια διακήρυξη για τα συμφωνηθέντα. Εάν το έπραττα, θα δημιουργούσα θέμα εκ του μη όντος» είπε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα «πού οδηγεί η επιμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί» ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι οδηγεί σε μια ανεπιθύμητη στασιμότητα στις συνομιλίες.

Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιμονή για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, πριν από τη λύση.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Χριστόφια, στόχος της Άγκυρας είναι να επιβάλει την ύπαρξη δύο κρατών, τα οποία θα συνδιαχειρίζονται το φυσικό αέριο πριν από τη λύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης