Στη Μόσχα ο Ν. Αναστασιάδης - Σήμερα βλέπει Μεντβέντεφ, αύριο Πούτιν

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017, 10:52
Στη Μόσχα ο Ν. Αναστασιάδης - Σήμερα βλέπει Μεντβέντεφ, αύριο Πούτιν
Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, οι σχέσεις Ρωσίας - Ε.Ε. καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα βρίσκονται στην ατζέντα των επαφών που ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει σήμερα και αύριο στη Μόσχα με τη ρωσική πολιτική ηγεσία.

Κατά την επίσκεψη θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες σε τομείς όπως η εμπορική ναυτιλία, οι διεθνείς οδικές μεταφορές και οι επικοινωνίες, καθώς και μνημόνια συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία.

Ο κ. Αναστασιάδης πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Ρωσία, ύστερα από πρόσκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Κύπριος πρόεδρος έφθασε στη ρωσική πρωτεύουσα χθες το βράδυ. Θα συνοδεύεται κατά τις επαφές του από τους υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην κατοικία του στα περίχωρα της Μόσχας. Αύριο θα παρακαθήσει σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της οποίας θα υπογραφούν οι διμερείς συμφωνίες.

Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Εμπορική Ναυτιλία, η οποία από κυπριακής πλευράς θα υπογραφεί από τον υπουργό Μεταφορών, συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές, η οποία επίσης θα υπογραφεί από κυπριακής πλευράς από τον κ. Δημητριάδη, συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τις Επικοινωνίες και την Τεχνολογία της Πληροφορίας, που θα υπογραφεί επίσης από τον υπουργό Μεταφορών.

Επίσης, θα υπογραφούν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και του γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που θα υπογραφεί από τον υπουργό Εξωτερικών, και Κοινή Διακήρυξη μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για Συνεργασία στον Τομέα του Εκσυγχρονισμού των Οικονομιών, η οποία θα υπογραφεί από κυπριακής πλευρά από τον υπουργό Οικονομικών.

Μετά τη συνάντησή τους οι δύο πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στο διάστημα της παραμονής του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει, επίσης, επαφές με Ρώσους επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια δείπνου που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) τη Δευτέρα το βράδυ. Για τον σκοπό αυτόν βρίσκεται στη Μόσχα κλιμάκιο του CIPA, στο οποίο συμμετέχουν ο πρόεδρος του Οργανισμού Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης και η γενική του διευθύντρια Νατάσα Πηλείδου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα παραθέσει επίσης συνέντευξη Τύπου για τα ρωσικά ΜΜΕ, στο οίκημα του Πρακτορείου Ειδήσεων Tass.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Κύπρο την Τρίτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017, 14:05