Πραγματοποιείται αυτή την ώρα η προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Κατοχικό Ηγέτη Ντερβίς ‘Ερογλου, με την παρουσία του νέου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό ‘Εσπεν Μπαρθ ‘Αιντα.

Η συνάντηση πραγματοποιείται ωστόσο στη σκιά των χθεσινών δηλώσεων Νταβούτογλου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αλλά και της αναφοράς του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για «διαδικασία του πάρε-δώσε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προηγούμενη συνάντηση των δυο ηγετών είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί και συμφώνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει συνέχιση της διαδικασίας με τη συζήτηση ουσιωδών πτυχών του κυπριακού.

Χθες βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ντερβίς ‘Ερογλου, παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε ο κύριος ‘Αιντα στην οικία της ειδικής αντιπρόσωπου του ΓΓ Λίζα Μπατενχάιμ.

ΓΓ ΟΗΕ: Ώρα για πάρε-δώσε στο Κυπριακό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Γκι Μουν, ο οποίος ανέφερε ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων έχουν ταυτοποιήσει τα περισσότερα από τα θέματα κλειδιά που τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών γι’ αυτό και πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία του πάρε-δώσε.

Υποστήριξε επίσης ότι έχει δημιουργηθεί νέα δυναμική μετά την κοινή διακήρυξη των δυο ηγετών.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «στις αρχές αυτού του μήνα, διόρισα νέο ειδικό σύμβουλο, τον κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Μόλις τον συνάντησα του ζήτησα να μεταβεί αμέσως στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι ηγέτες θα επιδείξουν ανανεωμένη αφοσίωση και θάρρος και θα οικοδομήσουν στις αρχές που παρατίθενται στην κοινή διακήρυξη. Ελπίζω επίσης οι σημαντικές αρχές που παρατίθενται στην κοινή διακήρυξη θα εφαρμοσθούν πλήρως, το συντομότερο δυνατόν».

Έντονα αντέδρασε η Λευκωσία στη δήλωση του ΓΓ για έναρξη του πάρε-δώσε, με αποτέλεσμα η γραμματεία του διεθνούς οργανισμού να προχωρήσει σε διευκρινίσεις αποδίδοντας σε γλωσσικό ολίσθημα την αναφορά του ΓΓ Μπαν.

Μετά από αντίδραση της Λευκωσίας τα Ηνωμένα Έθνη ο εκπρόσωπος του ΓΓ, Στεφάν Ντουζαρίκ, με γραπτή διευκρινιστική αναφορά του, υποστήριξε ότι οι αναφορές του Μπαν Κι Μουν οφείλονταν σε «γλωσσικό ολίσθημα» και διευκρίνισαν ότι το πάρε -δώσε είναι η τελική φάση της διαδικασίας.

Πηγή: Philenews.com / nomisma.com.cy
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης