Προσηλωμένη σε λύση με αποχώρηση του κατοχικού στρατού και χωρίς εγγυήσεις η κυπριακή κυβέρνηση

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018, 14:12
Προσηλωμένη σε λύση με αποχώρηση του κατοχικού στρατού και χωρίς εγγυήσεις η κυπριακή κυβέρνηση
Με αφορμή τη σημερινή 44η επέτειο της δεύτερης φάση της τουρκικής εισβολής, που οδήγησε στην κατοχή πέραν του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου και στην προσφυγοποίηση 200.000 Ελληνοκυπρίων, η κυβέρνηση τόνισε ότι παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού με την αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Σε γραπτή δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Κλέλιας Βασιλείου επισημαίνεται ότι για τη λύση πρέπει να εφαρμοσθούν οι κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών και οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι κράτος μέλος.

«Σύμφωνα και με την τοποθέτησή μας έναντι της διερευνητικής πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, προσδοκούμε σε θετική στάση της τουρκικής πλευράς, προκειμένου να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση από εκεί όπου διακόπηκε πέρσι στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου και των παραμέτρων που πρότεινε τότε ο γενικός γραμματέας», ανέφερε η εκπρόσωπος.

Περαιτέρω τόνισε πως, δεδομένου ότι η τουρκική επίθεση του 1974 και η κατάληψη εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία έκτοτε η Τουρκία προσπαθεί συστηματικά να ενισχύσει και να διαιωνίσει τον έλεγχό της, έγινε με προσχηματική επίκληση της Συνθήκης Εγγυήσεως, «επιμένουμε ότι δεν μπορεί στον σύγχρονο κόσμο και ιδιαίτερα μέσα στην ενωμένη Ευρώπη να υπάρχουν εγγυήσεις άλλων κρατών, επεμβατικά δικαιώματα ή κατοχικά στρατεύματα».

«Προσβλέπουμε σε ένα ειρηνικό μέλλον συνύπαρξης και κοινής ευημερίας με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Για τον σκοπό αυτό, μέσα από τη διαπραγμάτευση, επιδιώκουμε μια βιώσιμη και διαρκή συμφωνία που θα καθιστά την Κύπρο ένα κανονικό και αυτοτελές κράτος, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς τον έλεγχο κανενός άλλου κράτους», ανέφερε.

Εξ άλλου, τόνισε ότι η σκέψη μας είναι στραμμένη σήμερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τη Μεσαορία, την Καρπασία και τη Μόρφου και γι' αυτό επιμένουμε σε διαπραγματεύσεις και σε μια συμφωνία για λύση, με στόχο την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

«Πριν από 44 χρόνια, τέτοια μέρα, κατά παραβίαση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί, όπως και κάθε αρχής διεθνούς νομιμότητας, η Τουρκία προχώρησε στη β' φάση της επίθεσης κατά της Κύπρου, καταλαμβάνοντας 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στα οποία αντιστοιχούσε ποσοστό 70% της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε η εκπρόσωπος.

Έκτοτε, συνέχισε, ο τουρκικός στρατός, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει καταδιώξει από τις κατεχόμενες περιοχές και έχει αποστερήσει από την περιουσία τους, περίπου το ένα τρίτο του ελληνοκυπριακού πληθυσμού, μετατρέποντάς τους σε πρόσφυγες μέσα στην ίδια την πατρίδα τους.

Επεσήμανε επίσης ότι να μεγάλο μέρος της πόλης της Αμμοχώστου, όπου κατοικούσαν Ελληνοκύπριοι έχει μετατραπεί σε έρημη πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018, 14:12