Προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο πλέει το «Μπαρμπαρός»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019, 11:45
Προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο πλέει το «Μπαρμπαρός»

Προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο πλέουν σήμερα το υπό τουρκική σημαία σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» και τα πλοία συνοδείας του.
 
Τον τελευταίο μήνα το σεισμογραφικό διεξήγαγε παράνομες έρευνες για υδρογονάνθρακες κυρίως στο ανατολικό μισό του τεμαχίου 8, πραγματοποιώντας σαρώσεις στην κατεύθυνση Βορρά - Νότου, όπως και σε κάποιες περιπτώσεις στα τεμάχια 9 και 1, φτάνοντας πολλές φορές σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λεμεσού.
 
Δέσμευση για τα τεμάχια 8 και 7

Την ίδια ώρα, σε σχέση με την πολύκροτη τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», σε περιοχές που παραβιάζουν κανόνες και διεθνές δίκαιο που αφορούν σε δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η μόνη «δέσμευση» που ισχύει είναι αυτή που προκλητικά διατηρεί η Τουρκία με παράτυπες Navtex, για διάφορες ημερομηνίες την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου. Η «δεσμευμένη» περιοχή για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού επικαλύπτει μεγάλο μέρος του τεμαχίου 8  και μικρό τμήμα του τεμαχίου 7.
 
Δεν υπήρξαν άλλες «δεσμεύσεις» περιοχών στη θάλασσα σε σχέση με τις εν λόγω τουρκικές ασκήσεις. Άλλες δύο περιοχές που δεσμεύτηκαν από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο για τις 27 και 28 Φεβρουαρίου που διεξάγεται η άσκηση βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019, 11:45