Μόλις ένα σκαλί πριν από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται πλέον η Κύπρος. Σύμφωνα με το ΡΙΚ ο οίκος Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο νόμισμα κατά μία βαθμίδα, από ΒΒ σε BB+.

Αιτιολογώντας την αξιολόγησή του ο οίκος Fitch αναφέρει ότι η ευελιξία της εξωτερικής χρηματοδότησης της Κύπρου βελτιώθηκε σημαντικά, αφότου η χώρα έφυγε από το πρόγραμμα μακρο-οικονομικών προσαρμογών, τον Μάρτιο του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυπριακή κυβέρνηση, προσθέτει, αξιοποίησε τις διεθνείς αγορές τον Ιούνιο του 2017 και οι εξωτερικές πληρωμές τόκων προβλέπεται να μειωθούν στο 6,6% των εσόδων ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τα έτη 2018-2019 από 16,2% κατά μέσο όρο το 2011 – 2012.

Η Κύπρος, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, προσελκύει μεγάλες ξένες άμεσες επενδύσεις στους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού, της ενέργειας και της εκπαίδευσης.

Τα ταμειακά αποθέματα ανέρχονταν σε 1,12 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2017, καλύπτοντας τις αναμενόμενες ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης για το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης