Όσο καθυστερεί η κατάθεση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό τόσο εντείνεται η αγωνία για το περιεχόμενό της.

Πρόκειται για εξέλιξη που αναμένεται από τα εμπλεκόμενα μέρη καθώς παραμένει άγνωστο τι θα καταγραφεί στο συγκεκριμένο κείμενο για την πορεία των διαπραγματεύσεων που είχαν προηγηθεί και για το εάν θα γίνεται αναφορά σε ευθύνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το γεγονός ότι συντάκτης αυτής της έκθεσης θα είναι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε γεννά πρόσθετες ανησυχίες για το τι μπορεί να καταγράψει. Αλλά και επειδή παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον ο ΓΓ ΟΗΕ θα προχωρήσει στην αποστολή της έκθεσης ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές δεν έχει ξεκαθαρίσει ο Γενικός Γραμματέας τι θα πράξει με την έκθεση όταν και εφόσον την μελετήσει.
Αυτός φαίνεται να είναι κι ένας από τους λόγους που μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δεν υλοποίησε την πρόθεσή του να απαντήσει στην επιστολή του Αντόνιο Γκουντέρες.

Ήθελε να δει τι άλλο θα προκύψει στο διάστημα και να τοποθετηθεί επί του συνόλου των εξελίξεων. Δηλαδή να σχολιάσει και το περιεχόμενο της έκθεσης εάν αυτή κατατίθετο ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Παράλληλα η Λευκωσία θέλει να δει ποια θα είναι η τύχη του «Πλαισίου Γκουτέρες: εάν θα παραμείνει στην άτυπη του μορφή όπως παρουσιάστηκε στο Κραν Μοντανά ή εάν θα αποκτήσει μια επίσημη μορφή μέσα από την έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και μια πιθανή υιοθέτησή του από το σώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την κυπριακή αντιπολίτευση πάντως, εκφράζονται έντονες αντιδράσεις για διατήρηση του «Πλαισίου Γκουτέρες» στο προσκήνιο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή της κινήσεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα, έστειλε μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους καλώντας τους να αντιδράσουν.

Πηγή: Φιλελεύθερος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης