Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν έχει αμφιβολία πως στο εγγύς μέλλον η Σερβία θα αποτελέσει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι, δήλωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι «η Σερβία μπορεί πάντοτε να βασίζεται στη δέσμευση της Κύπρου να δρα ως αξιόπιστος εταίρος εντός της Ένωσης και ως μια φίλη χώρα η οποία πιστεύει ειλικρινά ότι το μέλλον της Σερβίας δεν μπορεί παρά να είναι, και πρέπει να είναι, ευρωπαϊκό».

Ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας μετά τις συνομιλίες με τον Σέρβο ομόλογο του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον προσεχή Ιούνιο, κατά τη συζήτηση της Έκθεσης Προόδου της Επιτροπής για τη Σερβία, θα προβεί σε μια σωστή αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Σερβίας και θα εκδώσει συμπεράσματα τα οποία θα ενθαρρύνουν περαιτέρω την κυβέρνηση της χώρας να εντατικοποιήσει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και πως η νομική βάση για επίλυση του θέματος παραμένει το σχετικό με το καθεστώς του Κοσόβου ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Όσο το εν λόγω ψήφισμα παραμένει σε ισχύ, η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα συνεχίσει να είναι παράνομη», πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Σέρβο πρόεδρο σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να φιλοξενήσει η Κύπρος, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, τη 2η Διακυβερνητική Διάσκεψη μεταξύ της Κύπρου και της Σερβίας, με στόχο την εξέταση ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό τομέα και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Σέρβος πρόεδρος ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση οι δύο ηγέτες μίλησαν για διάφορα θέματα, που αποτελούν προβλήματα και για Κύπρο και για τη Σερβία. Επεσήμανε τη στήριξη του κ. Αναστασιάδη στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και ότι «η Κύπρος είναι μια από τις χώρες-μέλη της ΕΕ που ισχυρά προστατεύουν το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε την ευχή για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η χώρα του διαχρονικά διατηρεί θέση αρχών στο κυπριακό πρόβλημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης