Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε την περασμένη Κυριακή στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκαν οι απόψεις των δύο πλευρών στην μετά Κραν Μοντανά εποχή.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Τουρκία προβληματίζεται κατά πόσο θα προτείνει λύση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ. Όπως σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, η Άγκυρα προσανατολίζεται σε λύση συνομοσπονδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται να ευνοεί μία λύση «χαλαρής ομοσπονδίας», με αποκεντρωμένες εξουσίες στα δύο συνιστώντα κρατίδια.

Τη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κανόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Πηγές κρίνουν ως θετικό το ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του Προέδρου με τον Τούρκου υπουργό Εξωτερικών, καθώς είχε προηγηθεί ακόμη μία στο Κραν Μοντανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για όλες τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και τις εξελίξεις σε ότι αφορά στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Είπε επίσης ότι ξεκίνησε η συζήτηση με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκε. Γι’ αυτό θα επαναληφθεί η συνεδρία του Εθνικού στις 23 Οκτωβρίου.

Οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων δεν προέβησαν σε δηλώσεις, καθώς αυτό συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρία του Εθνικού.

Πηγή : «Πολίτης» – «Sigma»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης