«Ήταν τεράστια χειρονομία (σ.σ. εκ μέρους του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη) η αποδοχή πως η πολιτική ισότητα θα μπορεί να περιλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία, όχι μόνο λόγω της διαφοράς στο μέγεθος μεταξύ των κοινοτήτων, αλλά και κυρίως γιατί οδηγεί στα όριά της την ισονομία, την ισοπολιτεία και την ομοσπονδιακή Αρχή», δήλωσε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Βεβαίως, η αποδοχή αυτή είναι υπό όρους, είπε και εξήγησε: «δεν μπορούσαμε να μην βάζαμε τη λειτουργία του κράτους μέσα στο σωστό πλαίσιο σεβασμού της δημοκρατίας και της λειτουργικότητας».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε αναφέρει στο δείπνο, πριν ολοκληρωθεί η pενταμερής, πως «αν οι Τουρκοκύπριοι είναι ευτυχείς με όλα τα άλλα στοιχεία του πακέτου, θα μπορούσε να πάει πίσω στην κυβέρνησή του, ζητώντας περισσότερη ελαστικότητα». Σύμφωνα με τον πρέσβη Μαυρογιάννη, ρωτήθηκε, αν αυτή η περαιτέρω ελαστικότητα θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και απάντησε αρνητικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υποστήριξε πως «στο σημείο αυτό το βάρος της ιστορικής ευθύνης το φέρει κυρίως ο κ. Ακιντζί, που είπε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν δέχονται την κατάργηση των εγγυήσεων, δεν δέχονται την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων και δεν είναι ικανοποιημένοι από τα όσα, υπό αίρεση, τους δόθηκαν στα άλλα σημεία του πακέτου».

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη, αν υπήρχε έστω και μια μικρή χαραμάδα για διαφοροποίηση από τον κ. Τσαβούσογλου, «του έδεσε τα χέρια ο κ. Ακιντζί». Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε τελικές περιεκτικές προτάσεις για όλα τα θέματα, που όπως είπε, «χαρακτηρίστηκαν από την ΕΕ ως εντυπωσιακές, τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την κίνησή μας εξαιρετικά εποικοδομητική και τις προτάσεις μας θετικές» κατέληξε ο κ.Μαυρογιάννης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης