«Δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για την εν λόγω τουρκική αξίωση και δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι υπήκοοι απολαμβάνουν ήδη τις τέσσερις ελευθερίες», τονίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δεν τίθεται θέμα συζήτησης ή παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους ως μέρος μιας ειδικής διευθέτησης που θα αφορά μόνο την επανενωμένη Κύπρο, ξεκαθαρίζει σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή δημόσιες αναφορές σε σχέση με το τουρκικό αίτημα για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Τούρκους υπηκόους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για την εν λόγω τουρκική αξίωση και δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι οι Τούρκοι υπήκοοι απολαμβάνουν ήδη τις τέσσερις ελευθερίες», τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Σημειώνει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας (βλ. Συμφωνία Σύνδεσης, Τελωνειακή Ένωση κ.ά.) αποδίδει ελάχιστα και πολύ συγκεκριμένα δικαιώματα στην Τουρκία και σε Τούρκους υπηκόους, όπως η διακίνηση μεταποιημένων βιομηχανικών προϊόντων και περιορισμένα δικαιώματα σε Τούρκους εργαζομένους που νόμιμα εργάζονται σε κράτη μέλη στη βάση εθνικής νομοθεσίας.

Ως προς τη διακίνηση υπηρεσιών και κεφαλαίου για την Τουρκία, αναφέρει ότι ισχύουν οι σχετικές διατάξεις των Συνθηκών της ΕΕ που ισχύουν για όλες τις άλλες τρίτες χώρες.

«Οι τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από το καθεστώς κράτους μέλους, την έννοια της ιθαγένειας της Ένωσης και τη συνταγματική δομή της ΕΕ, όπως προβλέπεται από τις Συνθήκες της ΕΕ. Αποδίδονται σε υπηκόους κρατών μελών που έχουν ήδη εναρμονισθεί, πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, και έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ» επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξηγεί δε ότι οι τέσσερις βασικές ελευθερίες συμπαρασύρουν και άλλα δικαιώματα και δημιουργούν παράγωγα δικαιώματα τα οποία επηρεάζουν όλα τα κράτη μέλη.

«Δεν τίθεται θέμα συζήτησης ή παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους ως μέρος μιας ειδικής διευθέτησης που θα αφορά μόνο την επανενωμένη Κύπρο» τονίζει, συμπληρώνοντας πως «οι Τούρκοι υπήκοοι θα μπορούν να απολαύσουν τις τέσσερις βασικές ελευθερίες εφόσον η Τουρκία θα έχει πλήρως εναρμονισθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα έχει εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από την ενταξιακή της πορεία, έναντι της ΕΕ και όλων των Κρατών Μελών και καταστεί πλήρες μέρος της ΕΕ». 

Πηγή: KΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης