Με σημερινή απόφαση το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απέρριψε την αίτηση του Βρετανού επιχειρηματία Μπιλ Μπράουντερ, με την οποία επεδίωκε τη διακοπή της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας για διερεύνηση της υπόθεσης του.

Ο δικηγόρος του Μπράουντερ ζητούσε την έκδοση προσωρινού διατάγματος, το οποίο να απαγορεύει στον Κύπριο υπουργό Δικαιοσύνης την εκτέλεση αιτήματος δικαστικής συνδρομής της Ρωσίας, που να σχετίζεται με τις δραστηριότητες του στην Κύπρο, μέχρι την αποπεράτωση της αγωγής του εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την αγωγή , η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου, ο Μπράουντερ διεκδικεί αποζημιώσεις για κατ΄ ισχυρισμό παραβίαση των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πολυσέλιδη απόφαση του το Δικαστήριο, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχει φανεί πως σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία εκτελέσει το συγκεκριμένο αίτημα δικαστικής συνδρομής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι ενάγοντες θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη. Ούτε βεβαίως έχουν ισχυριστεί ότι έχουν υποστεί τέτοια από την εκτέλεση προηγούμενων αιτημάτων».

Οι ρωσικές αρχές διώκουν τον Μπράουντερ για κατ’ ισχυρισμό φοροδιαφυγή. Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας της Κύπρου είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δικαιούται, με βάση τη σχετική νομοθεσία, να αρνηθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία λόγω του ότι ο κ. Μπράουντερ δεν διώκεται για τη διάπραξη οποιουδήποτε πολιτικού αδικήματος.

Ο κ. Μπράουντερ υποστηρίζει ότι η Ρωσία τον διώκει πολιτικά λόγω του ότι είχε αποκαλύψει μια απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία εμπλέκονταν Ρώσοι αξιωματούχοι, ισχυρισμό τον οποίον υιοθέτησαν και πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, ως επίσης και η Interpol, η οποία αρνείται συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο, όταν ο Ρώσος δικηγόρος του Μπράουντερ, Σεργκέι Μαγκνίτσκι απεβίωσε ξαφνικά, ενώ κρατείτο στις ρωσικές φυλακές, εν μέσω καταγγελιών ότι ο θάνατος του προήλθε λόγω βασανισμού του. Από τότε ο Μπράουντερ ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την παραβίαση, όπως υποστηρίζει, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.

Μετά τον θάνατο Μαγκνίτσκι, το Κογκρέσο των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία στη βάση του νόμου με την ονομασία «Magnitsky Act». Ο κ. Μπράουντερ σε βιβλίο που έγραψε αυτοαποκαλείται ως ο μεγαλύτερος εχθρός του Ρώσου Προέδρου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, δικαστήριο στη Μόσχα βρήκε ένοχο τον Μπράουντερ, ιδρυτή του επενδυτικού ταμείου Hermitage Capital Management, για σκόπιμη πτώχευση και φοροδιαφυγή, χωρίς ο ίδιος να είναι παρών στη δίκη, καταδικάζοντας τον σε εννιά χρόνια φυλάκισης. Ο Μπράουντερ είχε καταδικαστεί ξανά σε εννέα χρόνια φυλακή το 2013 μαζί με τον Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο οποίος είχε καταδικαστεί μετά το θάνατό του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης