Στη Βουλή για συνάντηση με την Επιτροπή Οικονομικών βρίσκονται σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας. Στη συνάντηση, που άρχισε στις 9.00, αναμένεται να τεθεί και το κρίσιμο για την πέμπτη αξιολόγηση θέμα των εκποιήσεων.

Εξάλλου, τα θέματα της ενέργειας αναμένεται να κυριαρχήσουν στο σημερινό εκτεταμένο πρόγραμμα επαφών τεχνοκρατών της τρόικας στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνοκράτες της τρόικας θα συζητήσουν το ζήτημα των ψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνάντησή τους με το βιομηχανικό τμήμα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Το ίδιο θέμα αναμένεται να τεθεί και σε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών.

Θέματα ενέργειας θα συζητηθούν και σε χωριστές συναντήσεις με τη συμμετοχή αξιωματούχων του Υπουργείου Εμπορίου, της ΡΑΕΚ και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, ενώ τεχνοκράτες της τρόικας θα έχουν χωριστή συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΡΑΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να εκφράζει ανησυχίες γιατί δεν προχωρεί το θέμα της στελέχωσης της Αρχής.

Παράλληλα, άλλο κλιμάκιο τεχνοκρατών σε χωριστή συνάντηση θα συζητήσει το θέμα της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος με την εταιρεία Power Energy Cyprus ltd και με τον Κυπριακό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο για την Ελεύθερη και Ανταγωνιστική Αγορά Ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνεται και το θέμα της δημιουργίας του κρατικού ταμείου όπου θα καταλήγουν τα έσοδα από τον τομέα των υδρογονανθράκων (Sovereign Wealth Fund), ένα θέμα που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και θα συζητηθεί με τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εμπορίου, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, της Νομικής Υπηρεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας.

Τεχνοκράτες της τρόικας θα έχουν συνάντηση και με αντιπροσωπεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Εξάλλου, σε χωριστές συναντήσεις, τροϊκανοί θα συζητήσουν τις μακροοικονομικές εξελίξεις με αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου, τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών, την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ.

Επίσης, θα συζητήσουν θέματα τουρισμού με αντιπροσωπείες του ΚΟΤ, του Υπουργείου Εμπορίου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σε άλλη συνάντηση, ο οίκος PwC θα παρουσιάσει σε τεχνοκράτες των δανειστών το θέμα της μεταρρύθμισης του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.

Εξάλλου, άλλο κλιμάκιο τεχνοκρατών της τρόικας θα συζητήσει με αξιωματούχους του Υπουργείου Εμπορίου και του Εφόρου Εταιρειών το θέμα των αλλαγών στο τμήμα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας.

Το θέμα του ξεπλύματος χρήματος θα συζητηθεί σε χωριστή συνάντηση τεχνοκρατών της τρόικας με αξιωματούχους της ΜΟΚΑΣ και του ΥΠΟΙΚ.

Τέλος, σε άλλη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, οι τροϊκανοί θα συζητήσουν θέματα κοστολόγησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, την επίπτωσή του στα δημόσια οικονομικά, το λογισμικό σύστημα και θέματα επεξεργασίας των αιτήσεων.

Πηγή: philenews/ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης