Με θέμα τις δραματικές εξελίξεις της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία, η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για τον πόλεμο, αλλά και για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τον τερματισμό του. Συζητήθηκαν επίσης, άλλα παρεμφερή ζητήματα, όπως η ανάγκη συνέχισης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης των Ουκρανών προσφύγων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Πρόεδρος Αναστασιάδης, με αφορμή τις κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης στη Ρωσία, επανέλαβε τη σημασία ευθυγράμμισης χωρών, όπως η Τουρκία, με αυτές τις κυρώσεις, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Στηλίτευσε δε τη συνεχιζόμενη άρνηση της Άγκυρας να πράξει κάτι τέτοιο και επεσήμανε πως η τουρκική στάση εν προκειμένω, δεν είναι μόνο συμφεροντολογική, αλλά υπονομεύει και τον επιδιωκόμενο στόχο των κυρώσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Αμερικανίδα υφυπουργός συζήτησαν επίσης, τις επιπτώσεις της υφιστάμενης ενεργειακής κρίσης, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ζήτησε από την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών να συνδράμει ούτως ώστε, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να αφήσουν κατά μέρος το απαράδεκτο αφήγημα περί λύσης δύο κρατών, το οποίο αντιβαίνει κάθε λογικής Διεθνούς Δικαίου και να απέχουν από νέες προκλήσεις, είτε εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε δια μέσου της δημιουργίας νέων απαράδεκτων τετελεσμένων στα Βαρώσια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης