Ο Λίβανος δεν προτίθεται να επικυρώσει μέσω του κοινοβουλίου τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κύπρο το 2007 για τον καθορισμό των ορίων της δικής του αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και της αντίστοιχης ζώνης της Κύπρου, ενόσω εκκρεμεί η αντιδικία του με το Ισραήλ για ένα μικρό τμήμα των δικών τους ΑΟΖ (σχεδιάγραμμα).

Αυτή είναι η επίσημη θέση του Λιβάνου, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της χώρας, στο πλαίσιο συναντήσεών τους χθες και την Τετάρτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και χθες με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι πληροφορίες του «Πολίτη» αναφέρουν ότι οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν τους Κύπριους υπουργούς ότι η κυβέρνηση της χώρας σέβεται, αναγνωρίζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει στην πράξη τη συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο, έστω κι αν η διαφωνία με το Ισραήλ παραμένει σε εκκρεμότητα και εμποδίζει την επικύρωση της συμφωνίας του 2007 με την Κύπρο.

Τουρκικές πιέσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου συνομολογήθηκε πριν από τρία χρόνια από την αντίστοιχη συμφωνία με το Ισραήλ, ωστόσο δεν τέθηκε επίσημα σε ισχύ, καθώς πιέσεις της Τουρκίας προς την τότε λιβανική κυβέρνηση ανέβαλαν την επικύρωσή της από το κοινοβούλιο.

Όταν το 2010 συνομολογήθηκε η συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ, με όρους που δυσαρέστησαν τότε τον Λίβανο ως προς τη μέση γραμμή που χωρίζει την ΑΟΖ του με εκείνη του Ισραήλ, η επικύρωσή της προχώρησε ομαλά από τα δύο κοινοβούλια και τέθηκε σε ισχύ. Από τότε ο Λίβανος διεκδικεί τροποποίηση της συμφωνίας, ώστε να περιέλθει στη δική του ΑΟΖ αμφισβητούμενη περιοχή 856 τ. χλμ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρθηκε και παλαιότερα, προσφέρθηκε και χθες να μεσολαβήσει για την ταχύτερη δυνατή επίλυση της διαφοράς μεταξύ Λιβάνου – Ισραήλ, ωστόσο τον ρόλο του μεσολαβητή έχουν αναλάβει ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αναζητούν συμβιβαστική λύση, για την ώρα χωρίς επιτυχία.

Πλώρη για δύο συμφωνίες για αέριο

Κατά τις χθεσινές συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλίδη και Λακκοτρύπη με τους Λιβανέζους ομολόγους τους, Γκεμπράν Μπασίλ και Νάντα Μπουστάνι, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για συνομολόγηση συμφωνίας συνεκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής που χωρίζει τις δύο ΑΟΖ στη βάση της συμφωνίας του 2007. Ανάλογη συμφωνία έχει υπογραφεί με την Αίγυπτο, ενώ είναι σε εξέλιξη από το 2012 διαπραγματεύσεις και με το Ισραήλ, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Λιβάνου και για διακρατική συμφωνία πόντισης αγωγού που θα ενώνει τις δύο ΑΟΖ, η οποία θα είναι ανάλογη με εκείνη που υπεγράφη με την Αίγυπτο και θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία για επικύρωση από την κυπριακή Βουλή.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η έναρξη συζητήσεων για συνομολόγηση συμφωνίας για την προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς από ανασκαφές εντός των αντίστοιχων περιοχών δικαιοδοσίας των δύο χωρών. Οι δύο κυβερνήσεις προσβλέπουν και σε διμερή συμφωνία στον τομέα της έρευνας και διάσωσης.

Πηγή: Πολίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης