Πολιτιστικές δράσεις, όπως η τέχνη του κινηματογράφου, «δημιουργούν μια κοινή πανανθρώπινη γλώσσα επικοινωνίας, συμβάλουν στην κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και καταπολεμούν φαινόμενα μίσους και ρατσισμού», υπογράμμισε η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, Φωτεινή Παντιώρα.

Σε ομιλία στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη Μετανάστευση 2018, με θέμα:«Τιμώντας τους Μετανάστες», που έγινε στη Λευκωσία, η κ. Παντιώρα επισήμανε ότι ο πολιτισμός συμβάλλει στη συνεννόηση και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Παντιώρα σημείωσε επίσης ότι η ειδική γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων είναι αρωγός πολιτιστικών πρωτοβουλιών, όπως η δράση «Home New Home» για τη δημιουργία ταινιών τόσο από Έλληνες όσο και από πρόσφυγες-μετανάστες, ενώ αναφερόμενη στο Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, που εγκρίθηκε στις 10.11.18 στη Διακυβερνητική Διάσκεψη του ΟΗΕ, υπογράμμισε τη φράση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι «το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι μια παγκόσμια πρόκληση και ως τέτοια απαιτεί παγκόσμια απάντηση».

Η ειδική γραμματέας αναφέρθηκε στους ποικίλους τρόπους, με τους οποίους η κυβέρνηση της Ελλάδος ενημερώνει την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη για την κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις παρεμβάσεις της ελληνικής πολιτείας, εφαρμόζοντας μία ανοιχτή επικοινωνιακή πολιτική. Τέλος, η κ. Παντιώρα μετέφερε τους χαιρετισμούς του υπουργού ΨΗΠΤΕ, Νίκου Παππά και του υφυπουργού, Λευτέρη Κρέτσου.

Μετά την ομιλία της προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «Ajin», του προγράμματος «Home New Home», με την αφήγηση της καθημερινότητας μιας 7χρονης μετανάστριας από την πόλη Eρπμίλ του Ιράκ, που έφθασε και προσαρμόστηκε στη Μόρια της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φεστιβάλ οργάνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Κύπρου, με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας (ΥΠΨΗΠΤΕ) και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Οι παρουσιάσεις, η συζήτηση και οι ταινίες, που παρουσιάστηκαν στο «cine studio» του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας επικεντρώθηκαν στην επικοινωνιακή διάσταση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης εκ μέρους των κυβερνητικών υπηρεσιών, κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου, που ανήκουν στις χώρες πρώτης υποδοχής, όσο και σε επίπεδο καταγραφής και προβολής των αιτίων και των συνεπειών της μετανάστευσης μέσα από την κινηματογραφική κάμερα, το φωτογραφικό φακό και το δημοσιογραφικό λόγο.

Κοινή συνισταμένη όλων ήταν η ανάγκη ανθρωποκεντρικής προσέγγισης του φαινομένου της βίαιης ή/και αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών για επιβίωση ή/και για καλύτερη ποιότητα ζωής, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ προβλήθηκαν εξαιρετικές ταινίες, που αφηγούνται με διαφορετικές τεχνικές και γραφή διαφορετικές ζωές πολύ διαφορετικών μεταναστών και προσφύγων από την Αυστραλία και τον Καναδά μέχρι τη Γαλλία, και από την Αφρική μέχρι τη Γερμανία, αλλά εν τέλει συγκλίνουν στην ανάδειξη του πανανθρώπινου αγώνα επιβίωσης, αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής και προσαρμογής σε νέες πατρίδες (The Merger , Mohamed, the first name , Salaam B’y, Unbroken paradise και Bushfallers ).

Η κ. Παντιώρα είχε συναντήσεις με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο της Κύπρου, Κλέλια Βασιλείου, τον διοικητή της Πολιτικής ‘Αμυνας , Ανδρέα Φραντζή και τη διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Κύπρου, Νατάσσα Ξενοφώντος-Κουδουνά, με τους οποίους είχε μία γόνιμη συζήτηση τόσο σε θέματα επικοινωνιακής διαχείρισης εκτάκτων γεγονότων όσο και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης