Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης της Κύπρου να εργαστεί, και εκ μέρους των Βρυξελλών, για μια πιο άμεση και αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ στην Μέση Ανατολή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης , ο οποίος συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο (Gymnich) των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Βιένη, επισήμανε την πολυεπίπεδη σημασία της περιοχής της Μ. Ανατολής για την ΕΕ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε «την ανάγκη για ανάπτυξη μίας πιο συγκεκριμένης και στοχευμένης εμπλοκής της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας προς αυτήν την κατεύθυνσ, τα κράτη-μέλη της Ένωσης, που γειτνιάζουν με την περιοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις της Κύπρου με όλα τα κράτη της περιοχής και τους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί από κοινού με την Ελλάδα.

Όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για «κοινές προκλήσεις, που απαιτούν την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες» και σημείωσε την ανάγκη για έναν συνεχή και ειλικρινή διάλογο, με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις.

Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογο του, Τζέρεμι Χαντ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σημασία, παρά τις δυσκολίες που παρατηρούνται, σύντομης κατάληξης σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία Αποχώρησης. Στο πλαίσιο της συζήτησης επαναβεβαιώθηκε η κοινή προσέγγιση των δύο χωρών ως προς την ανάγκη μίας ισχυρής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στη μετά Brexit εποχή και η ανάγκη πλήρους διασφάλισης των δικαιωμάτων όσων διαμένουν και εργάζονται εντός των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης