Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με τις εξελίξεις στο «οικόπεδο 3» να αποτελούν βαρόμετρο για το ίδιο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου.

Η 22α Φεβρουαρίου αποτελεί ημερομηνία-ορόσημο ως προς την πορεία που θα έχει στο μέλλον το κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι τότε θα έχουν συμπληρωθεί δύο εβδομάδες αφ’ ότου το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «SAIPEM 12000» έχει περιέλθει υπό περιορισμό από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας.

Η Λευκωσία όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε διπλωματικά προς διάφορες κατευθύνσεις προκειμένου να δημιουργήσει έναν πολιτικό κλοιό προς την Τουρκία ευελπιστώντας ότι θα πιέσει την Άγκυρα να απομακρύνει τα πλοία της από την περιοχή. Γνωρίζοντας την ίδια ώρα, πόσο ριψοκίνδυνο είναι να συνεχίσει ο αποκλεισμός του «Οικοπέδου 3» από την Τουρκία.

Ο μέγιστος φόβος για την κυπριακή κυβέρνηση είναι να φύγει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ από την περιοχή χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι όλο το ενεργειακό της πρόγραμμα μπαίνει υπό την αίρεση των τουρκικών προκλήσεων. Κι αυτό, δυστυχώς, η Άγκυρα το γνωρίζει πολύ καλά.

Όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στα ενεργειακά ζητήματα εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, συμφωνούν στο ότι πολλά εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στα κατεχόμενα ο Κουντρέτ Οζερσάι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κρίση που προκάλεσε η Τουρκία προς όφελος του ψευδοκράτους. Ζήτησε χωριστό διάλογο των εταιρειών με το κατοχικό καθεστώς.

Τουρκία: Φρένο στον ενεργειακό διάλογο με Βρυξέλλες ελέω ΑΟΖ

Αναβολή του ενεργειακού διαλόγου με την Ε.Ε. αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η κυβέρνηση Ερντογάν, προφασιζόμενη αδυναμία να παραστεί στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λόγοι που οδήγησαν τον Ταγίπ Ερντογάν να αναβάλει τον ενεργειακό διάλογο με την Ε.Ε. δεν είναι άσχετοι και με τις πρόσφατες φραστικές υποδείξεις που επιστράτευσαν οι Βρυξέλλες αναφορικά με την παρεμπόδιση του ερευνητικού πλοίου της ιταλικής εταιρείας Eni να προχωρήσει σε έρευνα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πληροφορίες από philenews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης