Τα μέτρα που λήφθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις Κεντρικές Φυλακές και την ποιοτική αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος απέδωσαν επιτέλους καρπούς, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Ιωνά Νικολάου, επισημαίνοντας ότι η σημερινή εικόνα του σωφρονιστικού ιδρύματος είναι αρκετά διαφοροποιημένη προς το καλύτερο και τίποτα δεν παραπέμπει σε νοοτροπίες και καταστάσεις του παρελθόντος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφθηκαν σήμερα τις Κεντρικές Φυλακές.

Σε δηλώσεις του, μετά από την επίσκεψη και την πολύωρη συνεδρία που είχε με τη Διεύθυνση των Φυλακών, ο κ. Νικολάου έκανε λόγο για σημαντικά βήματα που έχουν γίνει εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπήρξε αλλαγή στη φιλοσοφία», τόνισε εμφαντικά ο κ. Νικολάου, τονίζοντας ότι τερματίστηκε η στερητική πολιτική και η πολιτική της απομόνωσης για τους φυλακισμένους. Πλέον, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εφαρμόζονται μέτρα που αποσκοπούν στη συνεργασία με τους φυλακισμένους, στην αλλαγή της νοοτροπίας και στη βελτίωση των συνθηκών παραμονής και διαβίωσης τους.

Ο κ. Νικολάου είπε πως το υπουργείο του παρακολουθεί και καθοδηγεί την όλη προσπάθεια, προκειμένου να ανατραπεί η προηγούμενη κατάσταση.

«Στόχος και προσπάθειά μας είναι να αναμορφώσουμε αυτό το χώρο», δήλωσε ο κ. Νικολάου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστεί η στήριξη της Βουλής στην προσπάθεια για ανέγερση νέων φυλακών, στην προσπάθεια αναδόμησης του σωφρονιστικού ιδρύματος και στην προσπάθεια στελέχωσή του με επιστημονικό προσωπικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστεί στην Κύπρο ένα σωφρονιστικό σύστημα, στο οποίο να μπορούν να εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια αξιολόγησης που εφαρμόζονται σε όλες τις σύγχρονες χώρες, οι οποίες έχουν σύγχρονες υποδομές και όχι υποδομές του 1880 όταν χτίστηκαν οι Φυλακές στην Κύπρο», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σοφοκλής Φυττής είπε ότι τα συμπεράσματα των βουλευτών είναι ότι αρκετά μέτρα έχουν ληφθεί και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, για να προσθέσει ότι υπάρχει μια αρκετά διαφοροποιημένη εικόνα του σωφρονιστικού ιδρύματος σε σύγκριση με προηγούμενες επισκέψεις.

Ο κ. Φυττής ανέφερε τέλος ότι και οι φυλακισμένοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο σωφρονιστικό ίδρυμα, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλα πολλά μέτρα που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης