Έτοιμο προς ψήφιση από τη Βουλή είναι το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη μετακίνηση με ποδήλατο και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων πρόστιμα σε οδηγούς και ποδηλάτες που παρανομούν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών της Κύπρου Αντώνης Αντωνίου, η Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου, το οποίο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 14 Απριλίου για συζήτηση και ψήφιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, οι κοινοβουλευτικές ομάδες τοποθετήθηκαν θετικά και ως εκ τούτου αναμένεται ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ομόφωνα.

Σκοπός του σχεδίου νόμου, όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου, είναι η προώθηση της πολιτικής της Ε.Ε. για πρακτικές μετακίνησης φιλικές προς το περιβάλλον και η δημιουργία υπόβαθρου για ασφαλή μετακίνηση στον δρόμο. Παράλληλα, στόχος είναι να πειστεί ο πολίτης να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο ως εύκολο και φτηνό μέσο μεταφοράς καθώς επίσης και η αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη χρήση ποδηλάτου σε ποδηλατοδρόμους, ποδηλατολωρίδες όπου υπάρχει αποκλειστική χρήση του ποδηλάτου και ποδηλατοδιαδρόμους όπου υπάρχει κοινή χρήση ποδηλάτου και μηχανοκίνητων οχημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλες πρόνοιες του νομοσχεδίου αφορούν στην απαγόρευση της χρήσης ποδηλάτου σε αυτοκινητόδρομους ή δρόμους ταχείας κίνησης οχημάτων, απαγόρευση χρήσης ποδηλάτου σε πεζόδρομο εκτός κι αν υπάρχει ειδική σήμανση και απαγόρευση της χρήσης ποδηλάτου υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Επιπλέον στο ν/σ καθορίζονται οι προδιαγραφές για τον ελάχιστο εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτει ένα ποδήλατο σε ό,τι αφορά στο σύστημα φρένων, τα φανάρια, το καμπανάκι και τα ελαστικά.

Στο νομοσχέδιο καθορίζονται επίσης τα αδικήματα και οι ποινές τόσο για οδηγούς μηχανοκίνητων οχημάτων για επικίνδυνη οδήγηση έναντι των ποδηλατών, με κάποιες από αυτές να ανέρχονται ακόμη και στα 1.000 ευρώ πρόστιμο, αλλά και οι ποινές για τους ποδηλάτες σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο, οι οποίες για κάποια αδικήματα ανέρχονται μέχρι και τα 1.500 ευρώ πρόστιμο ή και φυλάκιση μέχρι 6 μήνες. Θα υπάρχουν επίσης εξώδικα πρόστιμα από 25 ευρώ μέχρι 85 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, εφόσον ψηφιστεί, η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2016. Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι η οδήγηση ποδηλάτου στα πεζοδρόμια επιτρέπεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης