Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε έκτακτα μέτρα στήριξης των παραγωγών εσπεριδοειδών, λόγω της επιβολής από τη ρωσική κυβέρνησης απαγόρευσης εισαγωγής ορισμένων προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία.

Όπως δήλωσε ο κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλους, «στόχος των μέτρων είναι η στήριξη των παραγωγών εσπεριδοειδών που έχουν πληγεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρμόδια Αρχή για εφαρμογή των μέτρων είναι το Τμήμα Γεωργίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης και τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος από το κράτος».

Το απόγευμα, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος αναφέρει ότι τα έκτακτα μέτρα στήριξης αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Σεπτεμβρίου του 2014 και μετά από παραστάσεις του υπουργού Γεωργίας στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών στις 5 Σεπτεμβρίου 2014, αποφασίστηκε όπως στα έκτακτα μέτρα στήριξης συμπεριληφθούν και τα εσπεριδοειδή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα προϊόντα που εξάγει η Κύπρος στη Ρωσία, από τον Κανονισμό καλύπτονται τα πορτοκάλια, οι κλημεντίνες και τα μανταρίνια.

Τα μέτρα αφορούν την πρώιμη συγκομιδή (πράσινο τρυγητό) μανταρινιών και πορτοκαλιών σε εκτάσεις που αντιστοιχούν σε 18.620 τόνους προϊόντων και απόσυρση από την αγορά και δωρεάν διανομή είτε σε άλλους προορισμούς 600 τόνων μανταρινιών Νόβα (κατά προτεραιότητα) και Μιννεόλα, ομφαλοφόρων ποικιλιών πορτοκαλιών και ποικιλιών κλημεντίνης.

Για την εφαρμογή της απόσυρσης για δωρεάν διανομή και άλλους προορισμούς δικαιούχοι είναι τόσο τα μέλη αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών, όσο και τα μη μέλη. Για τη δωρεάν διανομή το ύψος της ενίσχυσης θα αφορά το 100% του ποσού που προβλέπει ο Κανονισμός τόσο για τα μέλη όσο και για τα μη μέλη Οργανώσεων Παραγωγών.

Σχετικά με την απόσυρση για άλλους προορισμούς τα μέλη Οργανώσεων Παραγωγών που εφαρμόζουν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα λαμβάνουν το 100% του ποσού που προβλέπεται από τον Κανονισμό, (75% ενωσιακή στήριξη και 25% από το Επιχειρησιακό Ταμείο της Οργάνωσης Παραγωγών) ενώ τα μέλη Οργανώσεων Παραγωγών που δεν εφαρμόζουν Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και τα μη μέλη Οργανώσεων Παραγωγών θα λαμβάνουν 50% του ποσού της στήριξης.

Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από τους δικαιούχους αιτητές το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης