Συνέχιση της πολιτικής τους συνεργασίας στη βάση του πλαισίου που είχε διαμορφωθεί προεκλογικά, με επίκεντρο το Κυπριακό, αποφάσισαν τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Οι ηγέτες ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης και Κινήματος Οικολόγων συναντήθηκαν σήμερα με πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρεται σε κοινή διακήρυξη «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί κοινοβουλευτική συνεργασία σε σημαντικά θέματα με τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και την κατάθεση κοινών προτάσεων νόμου».

Για την υλοποίηση του στόχου θα πραγματοποιούνται κοινές συνεδριάσεις των βουλευτών και κοινές εκδηλώσεις που θα καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων εθνικού, πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και οικολογικού ενδιαφέροντος.

Ο κύριος Σιζόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αν η διακήρυξη μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «μανιφέστο» για να υπάρξει συνένωση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, είπε ότι προς το παρόν θα κινηθούν στη βάση της διακήρυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κοινή διακήρυξη θα τεθεί προς έγκριση στα συλλογικά όργανα των κομμάτων.

Στο μεταξύ, διαγραφέντα στελέχη του ΔΗΚΟ, στα οποία δεν περιλαμβάνεται ο τέως πρόεδρος, Μάριος Καρογιάν, υπέβαλαν αίτηση εγγραφής κόμματος στον έφορο Εκλογών.

Το όνομα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι «Δημοκρατική Παράταξη» (ΔΗΠΑ).

Αυτοί, που συνυπογράφουν την αίτηση εγγραφής του νέου κόμματος, βρίσκονται σε διαβούλευση με άλλα στελέχη του ΔΗΚΟ ώστε να ενταχθούν στο νέο κόμμα, το οποίο θα απευθυνθεί και σε άλλους ανένταχτους μετριοπαθείς πολίτες.

Εξάλλου, την ίδρυση πολιτικού κινήματος/κόμματος, που θα προωθεί την ισότητα των φύλων στην Κύπρο παράλληλα με την επίλυση του Κυπριακού, προτείνει η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό και πρώην ΥΠΕΞ

Η κ. Μαρκουλλή έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα δημιουργίας των προϋποθέσεων για την ισότητα των φύλων στην Κύπρο σε εκδήλωση στην πρεσβεία της Γαλλίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η ίδια διευκρινίζει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, ότι «δεν ετοιμάζει κόμμα, αλλά έχει προτείνει την ίδρυση του. Το κατά πόσο θα υλοποιηθεί η πρόταση θα εξαρτηθεί από διαβουλεύσεις, που θα ακολουθήσουν και την κοινωνική στήριξη που θα έχει αυτό το όραμα».

Όπως επισημαίνει, η αλλαγή στον Κύπρο είναι επιβεβλημένη και επείγει. «Στόχος το 50-50 στην εκπροσώπηση των φύλων στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Μηδενική ανοχή στις κάθε μορφής διακρίσεις και στη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών» σημειώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης