Χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, είχε σήμερα η απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες επανάληψης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Όπως και στο πρώτο ταξίδι της, έτσι και τώρα, η κ. Λουτ δεν έκανε δηλώσεις. Οι συναντήσεις συνέπεσαν μια μέρα μετά τη συζήτηση της έκθεσης του γ.γ. για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι η κ. Λουτ μετέφερε τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ «τα μέρη, το συντομότερο δυνατόν, να καθορίσουν και συμφωνήσουν τους όρους αναφοράς για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών στο εγγύς μέλλον».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε τη θέση του γενικού γραμματέα ότι προ της επανέναρξης των συνομιλιών απαιτείται καλή προετοιμασία. Επίσης, είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε στην κ. Λουτ τη θέση του για το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια λειτουργική λύση μέσα από την αποκέντρωση εξουσιών, χωρίς, ωστόσο να αλλοιώνεται η δεδομένη βάση της επιδιωκόμενης λύσης.

Σε ερώτηση εάν η κ. Λουτ αναφέρθηκε σε ενδιάμεση ή στρατηγική συμφωνία, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. Ο κ. Προδρόμου επισήμανε πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνάντηση με την κ. Λουτ, προσθέτοντας ότι θα διατυπώσει τις θέσεις και απόψεις του και δημοσίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναμένεται ότι σύντομα θα καθοριστεί το πρόγραμμα της κ. Λουτ σε Αθήνα, Άγκυρα, Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης