Δυο οδηγίες-εντολές δόθηκαν από την Άγκυρα στον Κουντρέτ Οζερσάι (βασικό παίκτη και… ανερχόμενο αστέρι στα Kατεχόμενα):

1/ Να αμφισβητήσει ευθέως και να υπονομεύσει τον Μουσταφά Ακιντζί και
2/ να κλιμακώσει την εκστρατεία του, με τη στήριξη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, για τη διαμόρφωση των συνθηκών για διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων πλάι – πλάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Άγκυρα έχει διαμορφωθεί πλαίσιο κινήσεων σε σχέση με το Κυπριακό, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται το σενάριο για επίτευξη συμφωνίας, εκτός κι εάν προκύψει «ευκαιρία».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος οικοδομεί την τελευταία περίοδο κανάλια επικοινωνίας με κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό αλλά και με πολιτικούς παράγοντες στις ελεύθερες περιοχές, στο πλαίσιο των κινήσεων της τουρκικής πλευράς κινείται ως εξής:

Πρώτον: Εν όψει του γεγονότος ότι δεν μπορεί να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος επιδιώκεται εκδοχή παλαιότερης φόρμουλας του πάλαι ποτέ Βρετανού απεσταλμένου, Λόρδου Χάνεϊ, για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η λογική στοχεύει στο να «συναντηθούν» οι «δυο οντότητες» μέσα από μια ντε φάκτο κατάσταση, που θα επιβληθεί ως τετελεσμένο. Στα πλαίσια της διαχρονικής προσέγγισης περί «εκλιπούσας» Κυπριακής Δημοκρατίας, προβάλλεται η θέση πως στο νησί υπάρχουν δυο οντότητες που εκπροσωπούν τη χώρα και όχι μόνο διά της «ελληνοκυπριακής πλευράς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερον: Να διαμορφωθούν συνθήκες για συζήτηση προβλημάτων και διαφωνιών χωρίς διαμεσολάβηση αλλά απευθείας. Μέσα σε αυτή τη λογική, ο Οζερσάι ανέλυσε στις επαφές του σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον τη θέση πως ο κύκλος της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί έχει κλείσει και ότι θα πρέπει να αποχωρήσει. Μέχρι τότε, καθώς δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, η τουρκική πλευρά ασκεί πιέσεις για βαθμηδόν αλλαγή του καθεστώτος της Δύναμης, των όρων εντολής της. Ο Οζερσάι συζητά θέμα μετατροπής της σε αστυνομικό σώμα από στρατιωτικό. Η αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προϋποθέτει και απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και νέο ψήφισμα.

Σημειώνεται πάντως ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ψήφισμα 186/1964 είχε αποφασίσει τότε την ανάπτυξη ειρηνευτικής δυνάμεως στο νησί.

Το σημαντικότερο, όμως, ήταν το γεγονός ότι η κυπριακή Κυβέρνηση με βάση το ψήφισμα του 1964 εκπροσωπεί διεθνώς το Κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν το ψήφισμα που απέκρουε και αποκρούει τις υπονομεύσεις για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα αζήτητα -μέχρι νεωτέρας- ο Ακιντζί

Πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το καθεστώς Ερντογάν έχει ανάψει το πράσινο φως στον Οζερσάι να αμφισβητήσει τον Μουσταφά Ακιντζί ευθέως και δημόσια.
Η Άγκυρα έχει δώσει εντολές να περιθωριοποιηθεί ο κατοχικός ηγέτης και να υπονομευθεί ο ρόλος του ενόψει και των ψευδοεκλογών του 2010.

Είναι προφανές πως ο κ. Ακιντζί δεν είναι πλέον χρήσιμος για την Άγκυρα, ενώ φαίνεται πως κομβικό σημείο για τις σχέσεις του με την Τουρκία ήταν η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα κατεχόμενα, μετά τις τουρκικές εκλογές.

Τότε ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε αναγγείλει την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων, θέτοντας ως επιλογές τη συνομοσπονδία ή τα δύο κράτη.

Η αντίδραση του Ακιντζί στα όσα άκουσε τον έθεσε αμέσως εκτός παιχνιδιού και η Άγκυρα στράφηκε προς τον ευνοούμενό της, τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο Μουσταφά Ακιντζί θα αφεθεί να εξαντλήσει τη «θητεία» του και με ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε παραίτηση.

Για την Άγκυρα το μείζον σε σχέση με την λογική του πλάι-πλάι διαβίωσης, είναι και το θέμα του φυσικού αερίου. Επιδιώκει, όπως και στα άλλα θέματα, διευθέτηση που θα επιτευχθεί μέσα από συνεννόηση και χωρίς να προϋποθέτει συμφωνία στο Κυπριακό.

Η προσέγγιση αυτή παραπέμπει σε σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία θα έχει μερίδιο στο αέριο και θα περιληφθεί στους ενεργειακούς παίκτες.

Πάντως, οι κινήσεις που γίνονται στο πεδίο της Ενέργειας, ως τώρα αφήνουν εκτός την Άγκυρα. Σε αυτό εντάσσεται και η σύσταση πρόσφατα στο Κάιρο του οργανισμού EastMed Gas Forum για τη δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου.

Το EastMed Gas Forum θα εδρεύει στο Κάιρο και θα είναι ανοικτό σε παρακολούθηση από διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Οι χώρες που θα συμμετέχουν είναι η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιορδανία και οι Παλαιστίνιοι. Η απουσία της Τουρκίας στέλνε μηνύματα. Είναι, όμως, προφανές πως η μελλοντική της συμμετοχή περνά από τη Λευκωσία καθώς στη διακήρυξη σημειώνεται πως μόνο με ομοφωνία μπορεί να διευρυνθεί το Forum.

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης