Θέμα στέγασης αντιμετωπίζουν Κύπριοι στον Λίβανο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020, 14:32
Θέμα στέγασης αντιμετωπίζουν Κύπριοι στον Λίβανο

Το πρόβλημα των χιλιάδων αστέγων που υπάρχουν στη Βηρυτό, μεταξύ των οποίων και Κύπριοι, μετά τις μεγάλες εκρήξεις που σημειώθηκαν την περασμένη Τρίτη, ανέδειξε με δηλώσεις του ο πρέσβης της Κύπρου στον Λίβανο, Πανίκος Κυριάκου, ο οποίος έτυχε κατά τη διάρκεια αυτού του τραγικού συμβάντος, που κατέστρεψε την πρεσβεία και την πρεσβευτική κατοικία της Κύπρου, να βρίσκεται στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εξωτερικών, πριν τη συντονιστική συνάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε μετά τα τραγικά γεγονότα στη Βηρυτό, ο κ. Κυριάκου είπε πως αυτή είναι μια κρίσιμη ώρα. «Είναι μια έκρηξη η οποία σχεδόν έγινε στην καρδιά της Βηρυτού και οι υλικές ζημιές σε ολόκληρη την πόλη είναι ανυπολόγιστες. Θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στον λαό του Λιβάνου και να τον βοηθήσουμε με κάθε δυνατόν τρόπο» σημείωσε.

Πρόσθεσε πως αναμένουμε την αξιολόγηση από πλευράς Λιβάνου για το μέγεθος των ζημιών «αλλά κυρίως για τις ανάγκες τους και είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε».

Ο κ. Κυριάκου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον λαό και στην κυβέρνηση του Λιβάνου για το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες πολίτες και τραυμάτισε χιλιάδες, σημειώνοντας επίσης πως χιλιάδες από αυτούς είναι πλέον άστεγοι.

Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι έτοιμη να τους βοηθήσει με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο», ενώ την ίδια ώρα «ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη επικοινωνήσει με τον ομόλογό του στον Λίβανο και έχει εκφράζει την ετοιμότητά του να τους στηρίξουμε».

Ο κ. Κυριάκου είπε πως «θα πρέπει βεβαίως να γίνει πρώτα αξιολόγηση των αναγκών από τις αρχές του Λιβάνου και να υποβάλουν ενδεχομένως κατάλογο με τις ανάγκες τους στην Κυπριακή Δημοκρατία για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε σε συγκεκριμένους τομείς».



Πρόσθεσε πως τόσο η Πρεσβεία όσο και η πρεσβευτική κατοικία έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά και δεν είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τους Κύπριους είπε πως «υπάρχει τηλέφωνο επικοινωνίας λειτουργού μας που είναι καθήκον στη Βηρυτό όπως υπάρχει και στο Υπουργείο Εξωτερικών», σημειώνοντας πως «θα τους βοηθήσουμε... ειδικότερα αυτούς που ζητούν επαναπατρισμό τους στην Κύπρο» και πως ήδη έχει προγραμματιστεί μια πτήση για την Πέμπτη.

Ερωτηθείς πόσοι Κύπριοι βρίσκονται στον Λίβανο, ο κ. Κυριάκου είπε πως είναι γύρω στους 2.000, αλλά υπάρχουν και αρκετοί που πήγαν διακοπές είτε από την Κύπρο είτε από αλλού.



Ερωτηθείς εάν Κύπριοι που διαμένουν στον Λίβανο αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, ο κ. Κυριάκου είπε πως δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα στέγασης και οι χιλιάδες άστεγοι έχουν κατακλύσει τα κτήρια που έχουν μείνει ανέπαφα ή τα ξενοδοχεία.

«Είναι ένα πρόβλημα η στέγαση για όλον τον πληθυσμό της Βηρυτού και βεβαίως και για τους Κύπριους που οι κατοικίες τους έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές» σημείωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020, 14:44