Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Λονδίνου LGR ανέφερε πως «όταν η Τουρκία γυρίζοντας τον κόσμο περνά το μήνυμα ότι θέλει λύση και γρήγορα και την υποστηρίζει κτλ, κτλ, ανεξαρτήτως των οδηγιών που δίνει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, κερδίζει κάποιες εντυπώσεις που έχουν σημασία».

Έχουν σημασία, εξήγησε, διότι αν θέλει να κάνει τις συνομιλίες να αποτύχουν τις επιτρέπουν αυτές οι εντυπώσεις να βρει στήριξη για το λεγόμενο Σχέδιο Β’ που πάντα είχε κατά νου η τουρκική πλευρά, τα δύο ξεχωριστά κράτη και τη διχοτόμηση και το διαζύγιο. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την Τουρκία να κερδίζει τις εντυπώσεις και η «εκλογή» Ακιντζί ήταν μία επιπρόσθετη θετική εντύπωση για καλωσόρισμα από τη διεθνή κοινότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εμείς, συνέχισε, δεν πρέπει να είμαστε μικρόψυχοι, να εκπέμπουμε αρνητισμό και μηνύματα απαισιοδοξίας, λέγοντας για παράδειγμα ότι είναι η Άγκυρα και είναι η Άγκυρα κ.ο.κ. Είναι αυτό που με ωθεί να μιλώ για αισιοδοξία. Εξάλλου, δεν έχω να δώσω λογαριασμό σε κανέναν γιατί είμαι αισιόδοξος, γιατί αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα. Είμαι αισιόδοξος – όποιος έχει παράπονο ας πάει όπου θέλει», επισήμανε.

Ο κ. Κασουλίδης, είπε πως η διαδικασία «ξεκινά με τα θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακού και στοιχείων εδαφικού και μετά θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα στη δεύτερη περίοδο, όπου τελικά θα μπούμε στην ευθεία των πάρε-δώσε».

Σε ερώτηση για τις συζητήσεις επί μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Κασουλίδης παρατήρησε ότι «άλλο η ουσία, άλλο τα ΜΟΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημείωσε ότι δεν θέλει κανείς «να χαθεί χρόνος στις επί της ουσίας διαπραγματεύσεις για ΜΟΕ ή για οποιεσδήποτε άλλες παρελκυστικές ενέργειες». Διέψευσε τα περί πιέσεων του αγγλοαμερικανικού παράγοντα για σφιχτά χρονοδιαγράμματα, τονίζοντας ότι εκείνο που προέχει είναι η ποιότητα της λύσης και όχι η διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Εκτίμησε ότι ούτε ξένος παράγοντας υποτιμά την ανάγκη ευνοϊκών συνθηκών ώστε να πραγματοποιηθεί πρόοδος και το γεγονός ότι εκεί πέφτει αυτή τη στιγμή η έμφαση, ιδιαίτερα μετά την «εκλογή» Ακιντζί. «Καμία προσπάθεια να υπάρξει πίεση όσον αφορά τον χρόνο δεν θα είναι παραγωγική και δεν θα βοηθά και δεν μας έχει πει κανένας για θέμα χρόνου», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κασουλίδης είπε, επίσης, ότι έχει την ακράδαντη πεποίθηση πως θα υπάρξει η ανάμιξη της ΕΕ όταν μπούμε σε σοβαρή πορεία διαπραγμάτευσης.

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης